Εύβοια: “Μας κατασπαράζουν στον δρόμο!” – Τρόμος στα Ψαχνά από ανεξέλεγκτες επιθέσεις αδέσποτων

Τρόμος στα Ψαχνά από ανεξέλεγκτες επιθέσεις αδέσποτων – «Μας έχουν κυριεύσει ο φόβος και η αγωνία» – Η ευθύνη δεν ανήκει στα ίδια τα ζώα, αλλά στην απουσία υποδομών και διαχείρισης

Οι επιθέσεις από αδέσποτα ζώα έχουν μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη για τους κατοίκους των Ψαχνών.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, τρεις άνθρωποι –ανάμεσά τους και ένα μικρό παιδί– δέχθηκαν επίθεση από σκυλιά που κυκλοφορούν ανενόχλητα στους δρόμους, σκορπώντας φόβο και ανασφάλεια!

Μια γυναίκα τραυματίστηκε στα πόδια και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για ράμματα, ενώ άλλη ηλικιωμένη υπέστη τραυματισμό στο χέρι και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ένα παιδί έξω από το γήπεδο των Ψαχνών γλίτωσε από θαύμα με μερικές γρατζουνιές, αφού σκύλος του όρμησε και του έσκισε τη φόρμα!

Παρά τις παρεμβάσεις των αρμόδιων και τις προσπάθειες του Δήμου, το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά χειροτερεύει.

«Μας έχουν κυριεύσει ο φόβος και η αγωνία»

«Δεν τολμάμε να βγούμε από τα σπίτια μας, φοβόμαστε μην μας επιτεθεί κανένα σκυλί», λέει με αγανάκτηση κάτοικος της περιοχής, που έγινε μάρτυρας ενός από τα πρόσφατα περιστατικά. Η αγωνία είναι έκδηλη, ειδικά ανάμεσα σε ηλικιωμένους και γονείς μικρών παιδιών.

Η πρώτη επίθεση από αδέσποτο έγινε σε γυναίκα που τραυματίστηκε στα πόδια αρχές Απριλίου 2025.

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου οι γιατροί της έκαναν ράμματα και της παρείχαν την αναγκαία ιατρική φροντίδα.

Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, άλλη γυναίκα –ηλικιωμένη αυτή τη φορά– δέχθηκε επίθεση στην περιοχή των Ψαχνών. Το σκυλί της επιτέθηκε στο χέρι και προκάλεσε τραύματα. Η γυναίκα οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Και σαν να μην έφταναν αυτά… Ένα μικρό παιδί, έξω από το γήπεδο των Ψαχνών, είδε τη φόρμα του να σκίζεται από δόντια σκύλου! Ευτυχώς, το παιδί τραυματίστηκε ελαφρά και έφυγε μόνο με γρατζουνιές. Το σοκ όμως δεν ξεπερνιέται εύκολα.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, κάνουν εκκλήσεις για μέτρα, αλλά οι λύσεις μοιάζουν πρόχειρες και προσωρινές.

«Δεν φταίνε τα ζώα, φταίνε οι άνθρωποι»

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι πολλοί φιλόζωοι υπογραμμίζουν πως η ευθύνη δεν ανήκει στα ίδια τα ζώα, αλλά στην απουσία υποδομών και διαχείρισης. Τα αδέσποτα δεν είναι «τέρατα» – είναι αποτέλεσμα εγκατάλειψης και αδιαφορίας.

Ωστόσο, το ζήτημα παραμένει: Η ασφάλεια των πολιτών κινδυνεύει. Κάτι πρέπει να αλλάξει.