3+1 συνήθειες που ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας

Περίπου 1,5 χρόνο πριν η ζωή όλων μας άλλαξε ριζικά. Η περίοδος της πανδημίας ίσως, τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να βρίσκεται στην εκπνοή της. Ίσως και όχι. Ώστόσο, αναλογιζόμενοι το διάστημα που πέρασε, αντιλαμβανόμαστε ότι σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής, πάντα θα προκύπτουν και θετικές εκβάσεις. Αλλαγές προς το καλύτερο. Στην περίπτωση μας προς την πρόοδο της σύγχρονης καθημερινότητας.

  1. Οι online αγορές

Ποιος θα φανταζόταν μερικά χρόνια πριν ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσε ο καθένας μας να ψωνίσει ό,τι επιθυμεί άμεσα και με ασφάλεια; Στοιχηματίζουμε λίγοι. Ιδίως όταν πλέον μπορούμε να επιλέξουμε ό,τι επιθυμούμε από το σουπερμάρκετ ή το online κρεοπωλείο και εντός λίγων ωρών να καταφθάσει στο χώρο που εμείς θα επιλέξουμε.

2. Η μέθοδος click away

Όχι, δεν θέλουμε να πραγματοποιούμε όλα μας τα ψώνια online ή με παραλαβή από το κατάστημα πάντα. Γιατί η βόλτα στα μαγαζιά, πέρα από τον αναγκαίο χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνει και το ψυχαγωγικό σκέλος. Αλλά για τις φορές που ο χρόνος είναι λίγος ή που η ανάγκη περιορίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο προϊόν, τώρα πια επιλέγοντας το click away, πας, παραλαμβάνεις κι έφυγες. Χωρίς ουρές, συνωστισμό και σπατάλη άσκοπου χρόνου.

3. Τέλος (;) στη γραφειοκρατεία

Τέλος οι αμέτρητες ώρες έξω από το ΚΕΠ ή την τράπεζα. Η διαδικασία των ραντεβού ή της online εξυπηρέτησης ήρθε να μας κερδίσει εποικοδομητικό χρόνο από την καθημερινότητα και να μειώσει την ταλαιπωρία. Πλέον για ένα απλό πιστοποιητικό χρειαζόμαστε από το ΚΕΠ χρειαζόμαστε μόλις 5 λεπτά από το χρόνο μας και έναν υπολογιστή με σύνδεση στο ίντερνετ. Φανταστικό; Ομολογουμένως είναι.

4. Η μάσκα σε νοσοκομεία και χώρους με πολύ συνωστισμό

Ομολογουμένως οι περισσότεροι λίγο ή πολύ δυσκολευτήκαμε στην αρχή να εντάξουμε τη μάσκα στην καθημερινότητά μας. Ο περιορισμός στην αναπνοή κυρίως αλλά και το αισθητικό σκέλος ήταν οι βασικοί λόγοι. Όσο δύσκολο όμως κι αν ήταν στην αρχή, η ασφάλεια που προσφέρει σε χώρους όπως νοσοκομεία ή με πολύ κόσμο, θεωρούμε ότι θα μείνει ως μία έξτρα προστασία για την υγεία μας. Και αυτό είναι επίσης καλό!

Από όλη αυτή την ιστορία ας κρατήσουμε τα θετικά. Όσο δύσκολο κι αν είναι. Κι ας προτιμούσαμε χίλιες φορές αυτές οι νέες συνήθειες να ερχόντουσαν φυσικά με το χρόνο και όχι κατ’ ανάγκη.