Μια εύκολη συνταγή για τα γνωστά και αγαπημένα κουλουράκια του Πάσχα – Πώς θα φτιάξετε τις λιχουδιές που τρώμε πριν καλά καλά έρθει το Πάσχα

Πως θα φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια;
Πώς θα φτιάξετε τις λιχουδιές που τρώμε πριν καλά καλά έρθει το Πάσχα κάποιοι κρυφά και άλλοι εντελώς απενοχοποιημένα δυό – δυό.
Υπάρχουν κάποιες λιχουδιές που, όσο κι αν θέλουμε να τις συνδέσουμε με το Πάσχα, αρνούνται πεισματικά να περιμένουν τη σειρά τους.
Μυρωδιές από βανίλια, μαχλέπι και φρεσκοψημένο βούτυρο αρχίζουν να ξεμυτίζουν από τα σπίτια πολύ πριν φτάσει η Μεγάλη Εβδομάδα.
Τα τσουρέκια, τα κουλουράκια και οι πασχαλινές λιχουδιές γίνονται… ύποπτα νωρίς φέτος, με κάποιους να υποκύπτουν «κρυφά» και άλλους να τις τρώνε απενοχοποιημένα, δυο-δυο και χωρίς πολλά λόγια.
Γιατί να περιμένεις, άλλωστε; Όταν οι πρώτες μυρωδιές σου θυμίζουν γιαγιά, παιδικά χρόνια και ήλιο ανοιξιάτικο που μπαίνει απ’ τα παράθυρα, το Πάσχα έρχεται λίγο πιο νωρίς. Και δεν είναι μόνο η γεύση — είναι η προσμονή, η θαλπωρή, η χαρά που ξεκινά από μια απλή μπουκιά.
Το να φτιάξεις αυτές τις λιχουδιές πριν την ώρα τους, είναι σχεδόν τελετουργικό. Κάθε ζύμωμα, κάθε ψήσιμο, κάθε «να πάρω μόνο ένα;» είναι μέρος μιας γλυκιάς προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη γιορτή της Άνοιξης.
Άλλωστε, τι πιο πασχαλινό από το να μοιράζεσαι ένα ζεστό τσουρέκι… λίγο πριν έρθει το Πάσχα;
Υλικά για κουλουράκια πασχαλινά
2 φλ. ζάχαρη
4 αβγά
250 γρ. βούτυρο
½ φλ. γάλα
½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά.
– Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα.
– Προσθέτουμε το γάλα με το χυμό και το ξύσμα.
– Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά με το μισό αλεύρι και αρχίζουμε να προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο άλλο.
– Βάζουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη όχι πολύ σκληρή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
– Αφήνουμε τη ζύμη για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί, πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180° για 10′ -20′, ανάλογα με το μέγεθος.