Προσωπικός γιατρός 2022: Πότε ξεκινούν τα πρόστιμα;

Τον δικό τους προσωπικό γιατρό είναι υποχρεωτικό να έχουν οι πολίτες άνω των 16 ετών

Ο προσωπικός ή οικογενειακός γιατρός είναι μια εφαρμογή που αν και περιμέναμε να ανοίξει τον Ιούλιο καθυστέρησε μέχρι να ολοκληρωθεί η εγγραφή των γιατρών και πρέπει τώρα ο πολίτης να κάνει την εγγραφή. Είτε μένεις στη Χαλκίδα είτε εκτός της πρωτεύουσας, μπορείτε να κάνετε την εγγραφή που είναι πραγματικά εύκολη.

Προσωπικός οικογενειακός γιατρός: Εύκολη η συμπλήρωση της πλατφόρμας

Όλοι οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν την πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θα αναζητήσουν την εφαρμογή μέσω του gov.gr. Θα μπουν με κωδικους taxisnet και θα κάνουν απλά την δήλωση.

Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης όσον αφορά τις εγγραφές

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν οικογενειακό γιατρό μέσω του gov.gr. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής στον οικογενειακό προσωπικό γιατρό.

Προσωπικός γιατρός 2022
Προσωπικός γιατρός 2022

Ποιοι είναι το πρόστιμο για την μη εγγραφή στον προσωπικό γιατρό;

Το πρόστιμο για όσους δεν κάνουν εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό έχει να κάνει με το πως θα χρησιμοποιήσει στο μέλλον το εθνικό σύστημα υγείας.

Ειδικότερα δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία και θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις αν δεν κάνουν εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό. Βέβαια όλα αυτά θα γίνουν από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και έπειτα.

Επίσης δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.

Πότε ισχύει το πρόστιμο για τον προσωπικό γιατρό;

Με λίγα λόγια, οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1η Δεκεμβρίου θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Δείτε το σχετικό βίντεο για τον προσωπικό οικογενειακό γιατρό: