Πότε πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Ένας ηγέτης που άφησε μια βαριά παρακαταθήκη στην πολιτική της χώρας και στην παράταξη που ίδρυσε.

Οι νεαρότερες ηλικίες, κάτω των 30, είναι δύσκολο να θυμηθούν τον πολιτικό που καθόρισε την μεταπολιτευτική Ελλάδα με μια πληθώρα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έφεραν τη χώρα μας πιο κοντά στη σύγχρονη Ευρώπη.

πηγή φωτογραφίας: newpost.gr

Yπήρξε ο πολιτικός με την μεγαλύτερη, ίσως, επιρροή στους πολίτες. Καθόρισε μια ολόκληρη γενιά και υπήρξε ένας ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 σε δημοσκόπηση της ALCO ψηφίστηκε ως ο καλύτερος πρωθυπουργός μετά το 1974.

Οι άνθρωποι που ήταν μαζί του το τελευταίο βράδυ του, στις 22 Ιουνίου το 1996, ήταν η σύζυγος του Δήμητρα και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης και Νίκος Αθανασάκης.

Στις 1:30 το ξημέρωμα η νυχτερινή νοσοκόμα που είχε αναλάβει να τον προσέχει βγήκε παγωμένη και με δάκρυα στα μάτια στο μπαλκόνι να ανακοινώσει το μοιραίο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, πέθανε μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο.

Στις 26 Ιουνίου κηδεύεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους. Εκατομμύρια άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία του και παρευρέθησαν σχεδόν 100 πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Φόρο τιμής απέτισαν και ηγέτες από όλον τον κόσμο, όπως ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και ο Γάλλος πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.