Κληρονομιές και διαθήκες: Έρχονται μεγάλες αλλαγές

Μέχρι πότε είναι η απεργία στα πλοία 2024;

Τι και πότε

Τα πλοία της ακτοπλοϊας παραμένουν δεμένα από τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/10 και ώρα 00:01.

Συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη για θεσμικά ζητήματα αναμένεται να έχει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε μια ύστατη προσπάθεια, να βρεθεί λύση από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοϊας για δεύτερο 48ωρο.

Η κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας γίνεται με αφορμή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και θεσμικά ζητήματα.

Για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έχει επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με νέα πρόταση που καλύπτει πλήρως τον πληθωρισμό και προβλέπει 5% για το 2025 και 2% για το 2026.

H προηγούμενη πρόταση προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 3%, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας υπενθυμίζει ότι για τα έτη 2023-2024 τα πληρώματα της επιβατηγού ναυτιλίας έλαβαν αθροιστικά, συνολική αύξηση των αποδοχών τους άνω του 11%.

Ωστόσο συνδικαλιστικές πηγές από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σημείωναν πάντως ότι από το 2010-2019 η αύξηση στις συλλογικές συμβάσεις ήταν σε σύνολο 6,5%..

Ο ΓΓ της ΠΝΟ Μανώλης Τσικαλάκης έχει αναφέρει ότι πέραν της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τις οποίες το συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτικών έχει ζητήσει αύξηση 12% υπάρχουν επιπλέον ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες ναυτικούς όπως οι μειωμένες συνθέσεις στα πλοία κατά τη χειμερινή περίοδο από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο ενώ ζητείται και η επανεξέταση του θέματος που διέπει την τετράμηνη δρομολόγηση των Ε/Γ-Ο/Γ Ταχυπλόων Σκαφών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σήμερα, αφού το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ προκειμένου να πάρει τις τελικές της αποφάσεις καθώς ακολουθεί και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Eπιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με τη νέα 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Επιστολή προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, προκειμένου η νέα 48ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί από την ομοσπονδία να μετατραπεί σε 24ωρη.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, οι δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες επιφέρουν σοβαρές δυσκολίες στη ζωή των νησιωτών, καθώς αποκόπτουν τη νησιωτική χώρα από τρόφιμα, φάρμακα και άλλα εμπορεύματα, ενώ δημιουργεί δυσλειτουργία και στον τουρισμό ενόψει του τριήμερου της 28ης Οκτωβρίου.

Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει, όπως σημειώνεται, η παγκόσμια πρωτοτυπία του να μην υπάρχει ποσοστό ασφαλείας, που να εξασφαλίζει τουλάχιστον ότι οι νησιώτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν σε βασικές και ζωτικής σημασίας ανάγκες.

«Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρχει διακοπή μεταξύ των απεργιών και για τον λόγο αυτό ζητάμε να διακοπεί η δεύτερη συνεχόμενη 48ωρη απεργία που έχει εξαγγελθεί, προκειμένου να γίνει η τροφοδοσία των νησιών και να δουλέψουν οι επιχειρήσεις το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου» όπως τονίζεται στην επιστολή.

Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) συμπαρίσταται στον αγώνα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της.

Όπως αναφέρει η συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «η εργοδοτική αδιαλλαξία στο ζήτημα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έχει αρωγό την κυβερνητική επιλογή και αδιαφορία να αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο για την ομαλή λειτουργία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων της ναυτεργασίας και είναι πρόθυμη να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια να διευκολυνθεί η υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Είναι η στιγμή που ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, με γνώμονα πάντα τόσο τους εργαζόμενους στην επιβατική ναυτιλία όσο και τους Έλληνες πολίτες» υπογραμμίζει η συνομοσπονδία.

Η απεργία στα πλοία θα είναι έως την Παρασκευή 25/10 στις 12 τα μεσάνυχτα.

Εύβοια νέα σήμερα

Χαλκίδα: Δείτε τι σκαρφάλωσε στο μπαλκόνι του

Εύβοια: Όλο το χωριό βγήκε στον δρόμο για να δει την παρέλαση

Εύβοια: Αυτή ήταν η πιο φρικιαστική στιγμή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.