Πανσέληνος Ιανουαρίου 2024: Πότε πέφτει;

Πανσέληνος Ιανουαρίου 2024: Πότε είναι ορατή στην Ελλάδα

Η πανσέληνος Ιανουαρίου 2024, θα είναι το πρώτο ρομαντικό πράγμα που θα συναντήσουμε την νέα χρονιά
Η πανσέληνος Ιανουαρίου 2024, θα είναι το πρώτο ρομαντικό πράγμα που θα συναντήσουμε την νέα χρονιά – Φωτογραφία: unsplash

Πανσέληνος: Η πανσέληνος Ιανουαρίου 2024, θα είναι το πρώτο ρομαντικό πράγμα που θα συναντήσουμε την νέα χρονιά.

Πρόκειται για το πρώτο γεμάτο φεγγάρι της χρονιάς το οποίο θα είναι ορατό το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Και ο Ιανουάριος έχει ωραίο φεγγάρι.

Κάθε μήνα έχουμε και μία πανσέληνο. Όπως και σε λίγες μέρες θα κάνει την εμφάνιση της στον ουρανό της Εύβοιας και όχι μόνο, η πανσέληνος Ιανουαρίου 2024.

Στις 25 Ιανουαρίου έρχεται η πανσέληνος. Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται “πασιφαής”.

Η πανσέληνος Ιανουαρίου 2024, θα είναι η πρώτη του έτους και θα κάνει το ντεμπούτο της την βραδιά της 7ης Ιανουαρίου. Πρόκειται για το πρώτο γεμάτο φεγγάρι της χρονιάς το οποίο θα είναι ορατό μέχρι και το πρωί της επομένης.

Πολλοί αναγνώστες ρωτούν αν θα μπορούν να την απολαύσουν. Όλα εξαρτιούνται από τα θέλω του καιρού. Αν είναι συννεφιασμένος και βροχερός, σίγουρα δεν θα μας δώσει την δυνατότητα να την απολαύσουμε την πανσέληνο του Ιανουαρίου.

Ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός και παίζει άμεσα ρόλο για το αν θα μας επιτρέψει να παρατηρήσουμε την πανσέληνο. Ακόμα και με τα μερομήνια δεν μπορούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα.

Πότε έχει την πανσέληνο Ιανουαρίου 2024 (πανσέληνος του Λύκου)

Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος στον ουρανό.

Στη φάση της Πανσελήνου, η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάστηκε “Σελήνη του Λύκου”, επειδή οι λύκοι ούρλιαζαν προς το φεγγάρι αυτή την εποχή του χρόνου.

Οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ούρλιαζαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινούσαν.

Ωστόσο, το ουρλιαχτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι οι λύκοι «μαρκάρουν» την περιοχή τους, προσπαθούν να εντοπίσουν άλλα μέλη της αγέλης, ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς ή συντονίζουν το κυνήγι.