Επιβιώνοντας στο πανεπιστήμιο: 4 χρήσιμα tips

Είναι το πανεπιστήμιο μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της ζωής μας, αλλά και το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την ολοκληρωτική μας ενηλικίωση;

Ναι! Είναι εύκολο; Καθόλου! Κάθε πρωτοετής (ακόμη και μερικοί τελειόφοιτοι…) θα σου πει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι καθόλου εύκολη συνθήκη. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε μερικά tips τα οποία πιστεύουμε ότι θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα φοιτητικά σου χρόνια λίγο πιο εύκολα.

Μαγνητοφωνάκι

Αν δεν θέλεις να σου πέσει το χέρι, κάνοντας χειρόγραφες σημειώσεις, ή να ενοχλείς όλους τους υπόλοιπους, χτυπώντας το πληκτρολόγιό σου, τότε σίγουρα ένα μαγνητοφωνάκι είναι ό,τι πρέπει. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη και το κινητό σου για να ηχογραφήσεις τις παραδόσεις, σιγουρεύοντας έτσι ότι δεν θα ξεχάσεις να σημειώσεις κάτι σημαντικό. Φυσικά, μπορεί να μην συμφωνούν όλοι οι καθηγητές με την ηχογράφηση, συνεπώς καλό θα ήταν να ζητήσεις την άδεια.

Τέλειο πρόγραμμα

Καταλαβαίνουμε ότι θα ήθελες να το αποφύγεις, αλλά απλά δεν μπορείς. Βρες ένα καλό σημειωματάριο και άρχισε να δημιουργείς το καλύτερο πρόγραμμα που μπορείς. Πλέον είσαι εσύ υπεύθυνος/η για το διάβασμά σου. Αν μένεις και μόνος/η πια, έχεις και πολλές παραπάνω ευθύνες. Με ένα ημερολόγιο θα μπορείς να φτιάχνεις ένα πρόγραμμα για την κάθε ημέρα, να σημειώνεις σημαντικά deadlines, εργασίες, εξετάσεις κ.τ.λ. Έτσι, θα μπορείς να διαχειρίζεσαι και πολύ καλύτερα τον χρόνο σου, θα έχεις λιγότερο άγχος (εφόσον θα προετοιμάζεις και όσα πρέπει από νωρίς) και δεν θα ξεχνάς τίποτα!

Κάνε ερωτήσεις

Ποιος είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μάθεις όσο είσαι στο πανεπιστήμιο; Το να κάνεις ερωτήσεις φυσικά. Πολλές ερωτήσεις. Ακόμη και αν σου φαίνονται ανόητες. Μην σκέφτεσαι την εικόνα που μπορεί να έχουν οι άλλοι για εσένα, αν αυτό σε ανησυχεί. Είναι πιο σημαντικό να καταλάβεις το μάθημα και να μπορέσεις να αποδώσεις στην εξεταστική χωρίς το άγχος ότι έχεις κενά.

Μελέτησε με άλλους

Αυτός, από την άλλη, είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να μάθεις στο πανεπιστήμιο. Σίγουρα θα περάσεις καλύτερα μελετώντας με τους φίλους σου, αν και είναι σημαντικό να προσέχετε να συγκεντρώνεστε. Σκέψου, επίσης, ότι μια τέτοια επιλογή δύναται να σε διευκολύνει, καθώς οι φίλοι σου μπορεί να σου καλύψουν κενά ή να συμπληρώσουν τις σημειώσεις σου με πράγματα τα οποία μπορεί να μην γνώριζες.

Καταλήγοντας, υπάρχει κάτι τελευταίο που μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη φοιτητική σου ζωή: Συζήτησε με τους καθηγητές σου παραπάνω και γνώρισέ τους λίγο καλύτερα. Πρώτον, θα σε μάθουν και εκείνοι και θα σε θυμούνται και δεύτερον, θα μάθεις και εσύ πώς λειτουργούν (και, άρα, πώς βαθμολογούν).