Ο Σπύρος Πνευματικός στη Βουλή για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Για την τροπολογία που αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων στο χώρο της υγείας και της φροντίδας ευπαθών ατόμων μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός.

Ο κ. Πνευματικός σημείωσε ότι στις ηλικίες 50-59 υπάρχουν περίπου 450.000 ανεμβολίαστοι ενώ στο υγειονομικό προσωπικό υπάρχουν περίπου 25-30.000 ανεμβολίαστοι, όταν σε άλλες χώρες έχουν εμβολιαστεί σχεδόν στο σύνολό τους αυτές οι δύο ομάδες.

Ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι βιώνουμε μια πανδημία, η οποία είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε θα παραμείνει έως ότου κάνει τον κύκλο της. Πρέπει, λοιπόν, να εξαντλήσουμε την «αποθήκη» η οποία θα μπορεί να προσφέρει στον ιό χώρο για εξάπλωση.

Είπε ότι υπάρχουν ξεκάθαρα 3 τρόποι για να γίνει αυτό: Ο ένας είναι η φυσική νόσηση, η οποία θα δώσει τη φυσική ανοσία, ο δεύτερος είναι η φαρμακευτική αγωγή και ο τρίτος είναι οι εμβολιασμοί.

Όσον αφορά τη νόσηση, είπε ότι η πλειονότητα αυτών που θα νοσήσουν βαριά, ακόμα κι αν ξεπεράσουν αυτόν τον κίνδυνο, είναι πιθανό να ζήσουν με σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υγείας για το υπόλοιπο της ζωής τους. Τα διαθέσιμα φάρμακα, εκ των οποίων τα πιο αποτελεσματικά φαίνεται να είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με τις διάφορες μελέτες που έρχονται από το εξωτερικό, δείχνουν ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε όλες τις μεταλλάξεις.

«Ο ευάλωτος πληθυσμός είναι το “θήραμα” του ιού και όπου υπάρχει τέτοιους πληθυσμούς ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκει το έδαφος να επεκτείνεται μέσω των μεταλλάξεων, να αυξάνει την επικινδυνότητα και τη μεταδοτικότητα του και η πανδημία θα παραμείνει ζωντανή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας» είπε χαρακτηριστικά.

Προσπάθησε να απαντήσει στις ανησυχίες πολιτών σε σχέση με το εμβόλιο και τη γρήγορη ανάπτυξή του, και τόνισε ότι η ταχύτητα αυτή δεν συνεπάγεται εκπτώσεις στην ασφάλεια των εμβολίων. Όπως είπε, τα εμβόλια mRNA είναι μία τεχνολογία δεκαετιών στην πραγματικότητα, την οποία θα βρούμε μπροστά μας όλο και περισσότερο στο προσεχές μέλλον και άμεσα θα μπορούμε να κατασκευάζουμε αποτελεσματικά εμβόλια. Επιπλέον, σε συνθήκες πανδημίας, υπάρχει μεγάλος κρουσμάτων όπου μπορούν να δοκιμαστούν τα εμβόλια, στο πλαίσιο κλινικών μελετών, άλλος ένας παράγοντας που επιτάχυνε τη διαδικασία. Τέλος, όσον αφορά την ταχύτητα της έγκρισης, διευκρίνισε ότι η επείγουσα έγκριση δίνεται με την παράκαμψη κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αντίστοιχα ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα, που και αυτά πήραν αντίστοιχη επείγουσα άδεια από τους αρμόδιους φορείς.

Τόνισε ότι είναι παράξενο να υπάρχουν διαδηλώσεις με σύνθημα «είμαστε υπέρ των εμβολιασμών, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας» και παρόλα αυτά να έχουμε γύρω στους 30.000 ανεμβολίαστους γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ασθενείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διάφορες ευπαθείς ομάδες.

«Οι γιατροί έχουν ταχθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου και της κοινωνίας και δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να μην αντιμετωπίσουν κανέναν ασθενή με βαρύ μεταδοτικό νόσημα. Ταυτόχρονα δεν έχουν δικαίωμα να μεταδώσουν αυτοί κάποιο νόσημα στον ασθενή τους. Έχουν την ηθική υποχρέωση να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους ασθενείς. Είναι θέμα ηθικής τάξης και αρχής».

Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε και στη σύσταση της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής η οποία αναφέρει τους όρους υπό τους οποίους είναι ανεκτή η υποχρεωτικότητα, βάσει της οποίας προχώρησε η κυβέρνηση στην κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, αφού ακολούθησε όλα τα βήματα της λεγόμενης «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας», με καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του προσωπικού, με ειδικά σεμινάρια και εκδηλώσεις σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία και μέτρα ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης του εμβολιασμού.

«Η πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να στοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς, ούτε φυσικά να τιμωρήσει κανέναν, αλλά να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της κοινωνίας. Όλους αυτούς τους μήνες έγινε μεγάλη προσπάθεια να πειστούν όσοι αμφιβάλλουν ή όσοι μένουν αδιάφοροι με τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία. Δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμού στις κρίσιμες δομές υγείας και φροντίδας, αλλά και η επικαιρότητα μας δείχνουν ότι έχουμε φτάσει στην έσχατη λύση που είναι η υποχρεωτικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και όλες οι ευπαθείς ομάδες και όχι να εμβολιάζουμε μόνο τις μικρές ηλικίες για την προστασία των ηλικιωμένων. «Ζήσαμε απανωτά lockdown με συνέπειες στην οικονομία και θα πρέπει όλοι μας, ο καθένας από μας ξεχωριστά, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν».

Κλείνοντας, τόνισε ότι τα βήματα για να βγούμε από την πανδημία είναι συγκεκριμένα και συμπεριλαμβάνουν και τον εμβολιασμό του πληθυσμού και κατ’ επέκταση του υγειονομικού προσωπικού και κάλεσε όλους να στηρίξουν την τροπολογία​