Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Πότε ισχύουν;

Νέα μέτρα αποφασίστηκαν σήμερα και θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Αφορά όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό θα έχει εβδομαδιαία rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Το μέτρο αφορά σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα.

Δύο rapid τεστ για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

2 rapid τεστ την εβδομάδα θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου (10 ευρώ/τεστ) για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

· εκπαιδευτικοί

· ακαδημαϊκοί,

· εργαζόμενοι σε τουρισμό,

· εργαζόμενοι σε εστίαση,

· εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Τέλος, σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.