Το Μπούρτζι βρίσκεται 5 χιλιόμετρα έξω από τη Χαλκίδα.
Η λέξη Μπούρτζι δηλώνει το κάστρο, το φρούριο μιας τοποθεσίας. Πιο συγκεκριμένα αποδίδει επιθαλάσσια επί νησίδων φρούρια η παραθαλάσσιες οχυρές θέσεις.
Το όνομα σ’ αυτήν την διατύπωση είναι νεότερο και Terminus post quem γι’ αυτό το όνομα είναι η επικράτηση της Τουρκοκρατίας το 1460 στον πελοποννησιακό χώρο.
Μέχρι σήμερα είναι γνωστές δέκα θέσεις με το όνομα αυτό, θεωρείται δε πιθανό να εντοπιστούν και άλλες.
Το Μπούρτζι είναι περιοχή της ευβοϊκής πλευράς του Ευρίπου, όπου κατέληγε το ένα άκρο της ξύλινης γέφυρας, που άνοιγε για τον διάπλου των πλοίων.
Στη θέση αυτή υπήρχε ενετικό επάκτιο φρούριο από του οποίου οι Οθωμανοί ονόμασαν την περιοχή, θέση όπου σήμερα βρίσκεται το λιμεναρχείο της Χαλκίδας.
Περισσότερα νέα από την Εύβοια
90 λεπτά από Χαλκίδα και νομίζεις ότι είσαι Μαλδίβες – Αυτή είναι η δίδυμη παραλία της Αγίας Άννας
Κύμη Εύβοιας: Παράτησε την πόλη, μετακόμισε σε χωριό και έκανε το όνειρό της πραγματικότητα
Αυτή η παραλία στην Εύβοια δεν έχει ποτέ κύμα! Την έχετε αναγνωρίσει;
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News


