Πότε έρχεται η μεγαλύτερη μέρα 2022;

Τα καλοκαίρια είναι τέλεια στην Εύβοια με την μέρα να επιλέγουμε παραλία- Το ήξερες ότι σήμερα είναι η μεγαλύτερη μέρα λόγω θερινής ισημερίας;

Από την Τετάρτη ξεκινά να μικραίνει η μέρα. Η Τρίτη 21η Ιουνίου θα είναι η μεγαλύτερη ημέρα του 2022 και η πρώτη επίσημη ημέρα του καλοκαιριού, καθώς αύριο το μεσημέρι ξεκινά το θερινό ηλιοστάσιο.

Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, οι ημέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα.

Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο θα είναι η πρώτη ημέρα του χειμώνα.

Τα καλοκαίρια είναι τέλεια στην Εύβοια με την μέρα να επιλέγουμε παραλία

Δύο φορές το χρόνο η Γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα προς στον Ισημερινό και αυτές τις ημέρες τις ονομάζουμε ισημερίες. Τότε ο Ήλιος ανατέλλει και δύει ακριβώς στα σημεία της Ανατολής και της Δύσης, όπως μας τα δείχνει μια πυξίδα. Όμως τα σημεία που ανατέλλει και δύει ο Ήλιος ως προς τον ορίζοντα ενός τόπου δεν παραμένουν σταθερά κάθε μέρα τα ίδια και αλλάζουν σταδιακά ημέρα με την ημέρα.

Μετά την εαρινή ισημερία, η μέρα σταδιακά μεγαλώνει και ο Ήλιος αρχίζει το ταξίδι του προς το Βορρά, μέχρι στις 21 Ιουνίου που έχουμε την μεγαλύτερη ημέρα του έτους.

Έπειτα, η μέρα αρχίζει να μικραίνει, ο Ήλιος αρχίζει την πορεία του προς το Νότο, μέχρι την φθινοπωρινή ισημερία στις 22 Σεπτεμβρίου, όπου και πάλι ο Ήλιος ανατέλλει και δύει ακριβώς στην Ανατολή και τη Δύση.

Κατόπιν, η μέρα γίνεται μικρότερη από τη νύχτα, ο Ήλιος συνεχίζει το ταξίδι προς το νοτιότερο σημείο του ορίζοντα που μπορεί να φτάσει, ανατέλλοντας όλο και πιο νοτιοανατολικά, μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου, όπου ο Ήλιος σταματάει και πάλι την πορεία του προς το Νότο.

Έπειτα, η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει και πάλι, ο Ήλιος κινείται και πάλι προς το Βορρά, μέχρι την εαρινή ισημερία.