Καυσόξυλα: Γιατί σκάνε τα καυσόξυλα σας κατά την καύση; Ένας σύντομος οδηγός [Α’ μέρος]

Για όλους εσάς που διαθέτετε τζάκι στο σπίτι σας, γνωρίζουμε πόση ζεστασιά και τη θαλπωρή σας προσφέρει τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Τα κλειδιά της επιτυχίας για την τέλεια καύση

1. Επιλέξτε το σωστό είδος καυσόξυλων

Το είδος των καυσόξυλων που θα επιλέξετε για το τζάκι σας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη λειτουργία όσο και την απόδοσή του. Θυμηθείτε ότι δεν λειτουργούν όλα τα ξύλα ως για καύσιμη ύλη

Κάποια είδη ξύλου, κυρίως τα μαλακά ξύλα είναι κατάλληλα για «προσάναμματα» και άλλα είδη, κυρίως τα σκληρά ξύλα είναι κατάλληλα για την «κυρίως καύση».

Καλής ποιότητας καυσόξυλα παράγονται κι από άλλα είδη, π.χ. αείφυλλα πλατύφυλλα (αριά, πουρνάρι, κουμαριά, φιλύκι) και οπωροφόρα δέντρα (μηλιά, κερασιά, αμυγδαλιά). Το ξύλο της δρυός αποτελεί το δημοφιλέστερο είδος καυσόξυλου καθώς εκτός του ότι δίνει ωραία φλόγα, χωρίς προβλήματα προσφέρει μεγάλη διάρκεια καύσης.

Πού παράγονται τα καυσόξυλά σας; Στα νησιά μας συνηθίζεται να παράγεται η ελιά, ενώ στις περιοχές που γειτονεύουν με την οροσειρά της Πίνδου η οξιά συναγωνίζεται τις δρύες.

2. Διαλέξτε το σωστό μέγεθος καυσόξυλου

Η φωτιά στο τζάκι σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των καυσόξυλων που επιλέγετε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προμηθεύεστε καυσόξυλα. Τα μεγάλα κομμάτια καυσόξυλων τείνουν να καίγονται σταδιακά όταν τοποθετούνται στη φωτιά, ενώ τα μικρότερα κομμάτια αναφλέγονται πιο γρήγορα.

Καυσόξυλα: Τι πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά

Στη χώρα μας, τα πιο συνηθισμένα είδη καυσόξυλων για την ιδανική ανάφλεξη είναι η δρυς, η ελιά και η οξιά, ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει.

Διαλέξτε τα καυσόξυλα που επιθυμείτε και προμηθευτείτε τα έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ξερά.

Βρείτε εδώ όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας

3. Προμηθευτείτε έγκαιρα τα καυσόξυλά σας

Η καλύτερη εποχή για να αγοράσετε καυσόξυλα είναι το καλοκαίρι ή ο μήνας Σεπτέμβρης. Αδιαμφισβήτητα, τους καλοκαιρινούς μήνες θα βρείτε στην αγορά τα πιο ξερά ξύλα.

4. Αποθηκεύστε σωστά τα καύσοξυλά σας

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αποθήκευση των καυσόξυλων σας και στον τρόπο στοίβαξης όσο και στο μέρος της αποθήκευσής τους. Τα καλύτερα καυσόξυλα είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια και έχουν πλήρως αποξηρανθεί. Τα καυσόξυλά σας πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 15%.

Πώς γίνεται και τι σημαίνει «καύση»;

Στην εσωτερική εστία του τζακιού σας, πραγματοποιείται η λεγόμενη «καύση» του ξύλου, δηλαδή η θερμική «διάσπαση» του ξύλου απαραίτητα με την παρουσία αέρα (οξυγόνου). Με άλλο λόγια, η καύση των ξύλων είναι μία χημική ένωση του οξυγόνου με τα συστατικά του ξύλου (άνθρακα, υδρογόνο) που μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και προσφέρει θερμική ενέργεια (θερμότητα). Η ανάφλεξη και καύση του ξύλου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα από τις ιδιότητες του ξύλου, δηλαδή, το μέγεθος και τη μορφή, την υγρασία, την πυκνότητα, τη χημική σύσταση και την περιεκτικότητα σε εκχυλίσματα, σε ρητίνη (ρετσίνι) και πτητικά συστατικά.

Ποια είναι τα πιο κατάλληλα είδη ξύλου για το τζάκι;

Κάποια είδη ξύλου παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή. Μερικά δεν καίγονται εύκολα και δεν παράγουν την απαιτούμενη για το χώρο σας θερμότητα. Ανάλογα με το μέγεθος των χώρων που θέλετε να ζεστάνετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως προσάναμμα ή στα αρχικά στάδια της καύσης «μαλακή ξυλεία», δηλ. κωνοφόρα, όπως πεύκο, έλατο ή ερυθρελάτη που «αρπάζουν» πολύ εύκολα και δίνουν γρήγορα μεγαλύτερη φλόγα.

Πώς να αποτρέψτε το «σκάσιμο» των καυσόξυλών σας;

Προτιμάτε να προμηθεύεστε το κατάλληλο προσάναμμα, όπως ξερά κλαδιά που τοποθετούνται ανάμεσα στα ξύλα για την έναρξη της καύσης ή και «πλακέτες προσανάμματος». Στην καύση χρησιμοποιείστε «σκληρά ξύλα», δηλ. πλατύφυλλα όπως δρύες, οξιά, ελιά κ.α. που έχουν μεγάλο βάρος, είναι πυκνά και καίγονται με ήρεμη και μακριά φλόγα. Τα ξύλα με μικρή πυκνότητα, επειδή διαθέτουν μεγάλο ποσοστό κενών χώρων (άρα και οξυγόνο), καίγονται ευκολότερα από ξύλα μεγάλης πυκνότητας. Σ’ βέβαια θα βοηθά και η παρουσία της εύφλεκτης «ρητίνης» (ρετσινιού) που έχει μεγάλη θερμαντική αξία. Γι’ αυτό ορισμένοι χρησιμοποιούν «δαδοποιημένο ξύλο» (δαδί), δηλ. ξύλο με υπέρμετρα υψηλή συγκέντρωση ρετσινιού, ως προσάναμμα.

Δείτε ποιες περιοχές εξυπηρετούμε σε όλη την Αττική με πολλά οργανωμένα και άρτια στελεχωμένα συνεργεία καθαρισμού καμινάδων και τζακιών!

Δυτικά:

Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια:

Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά. Λυκόβρυση,

Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός

Νότια:

Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη,

Καλαμάκι, Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά:

Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη, Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί,

Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο:

Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός,

Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια,, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη,

Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Τηλέφωνο: 2109610581

www.kausoxyla.gr