Από πού βγήκε η φράση «κάλλιο αργά παρά ποτέ – Ποιος ήταν αυτός που την είπε πρώτη φορά – Η λαϊκή παράδοση θέλει τη φράση αυτή να μας την έχει αφήσει μια σημαντική προσωπικότητα
Με τη γνωστή παροιμία «κάλλιο αργά παρά ποτέ», συμβουλεύουμε κάποιον ότι παρότι μπορεί να μην μπόρεσε να κάνει κάτι στο χρόνο που έπρεπε, είναι προτιμότερο να την κάνει έστω και αργότερα, παρά να μην την κάνει καθόλου. Πότε βγήκε αυτή η φράση;
Ποιος ήταν αυτός που την είπε πρώτη φορά, εξασφαλίζοντας έτσι, χωρίς να το ξέρει εκείνη τη στιγμή, ένα εκπληκτικό επιχείρημα και μια παροιμία που έμεινε για αιώνες;
Συνώνυμο είναι η φράση “καιρός ήταν”, για όποιον θέλει να δικαιολογήσει το γεγονός ότι αργεί να κάνει κάτι που θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα.
Ένας μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, είναι ο «πατέρας» αυτής της φράσης που χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια.
Η λαϊκή παράδοση θέλει τη φράση αυτή να μας την έχει αφήσει μια σημαντική προσωπικότητα. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, ο “πατέρας” της παροιμίας είναι ο Σωκράτης.
Όλα ξεκίνησαν όταν σε μεγάλη ηλικία άρχισε να μαθαίνει κιθάρα
Όταν, λοιπόν, ο φιλόσοφος, σε περασμένη πια ηλικία αποφάσισε να μάθει κιθάρα, τον πείραξαν οι φίλοι του, λέγοντας του: «αν και μεγάλος σε ηλικία, μαθαίνεις κιθάρα;»
Κι ο Σωκράτης τότε απάντησε: «καλύτερα να μάθω κάτι, έστω και καθυστερημένα, παρά να μείνω αμαθής.». Δηλαδή κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Καιρός ήταν, θα μπορούσαμε να πούμε αντί της φράσης “κάλλιο αργά παρά ποτέ” που έχει καθιερωθεί να λέμε.
Η έννοια της είναι περισσότερο χρονική και δηλώνει την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην πραγμάτωση κάποιου πράγματος αλλά χρησιμοποιείται και για να εκφράσουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά.
Εύβοια: Άφωνοι με αυτό που είδαν έξω από εκκλησία
Εύβοια: Ο σπάνιος θησαυρός που ψάχνουν στη θάλασσα
Εύβοια: Άφωνοι όταν κοίταξαν τον ουρανό στην Κάρυστο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.