Κακοκαιρία «GENESIS» στην Εύβοια: Άνοιξαν οι ουρανοί

Πτώση της θερμοκρασίας και έντονα καιρικά φαινόμενα στην Εύβοια – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες μέχρι του Αγίου πνεύματος

Το χρονικό της κακοκαιρίας

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022: Έδειξε τα «δόντια» της η κακοκαιρία «GENESIS» αφού ήδη πολλές περιοχές της χώρας έχουν πληγεί με σφοδρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Έντονη βροχόπτωση ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε περιοχές της κεντρικής Εύβοιας όπως η Χαλκίδα. Λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα «άνοιξαν» οι ουρανοί ρίχνοντας ποσότητα νερού ενώ σημειώθηκαν και βροντές.

Δείτε τις φωτογραφίες

Καιρός - Κακοκαιρία «GENESIS»
Καιρός – Κακοκαιρία «GENESIS»
Άνοιξαν οι ουρανοί στην Εύβοια
Άνοιξαν οι ουρανοί στην Εύβοια
Άνοιξαν οι ουρανοί στην Εύβοια
Άνοιξαν οι ουρανοί στην Εύβοια

Δείτε το βίντεο

Πέμπτη 6 Ιουνίου: Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, αναβαθμίστηκε σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων καθώς δημιουργήθηκε βαρομετρικό χαμηλό που προκαλεί την κακοκαιρία “GENESIS”. Μάλιστα και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας.

Με βάση την πρόγνωση των μετεωρολογικών μοντέλων και την ανάλυση από την ΕΜΥ περιμένουμε πιθανές πλημμύρες κατά το διάστημα από την Παρασκευή 10/6 έως την Δευτέρα 13/6.

Περιμένουμε σφοδρές πλημμύρες και μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Στερεάς και σημαντικές πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών και ρεμάτων είναι πολύ πιθανόν να συμβούν λόγω της αναμενόμενης μεγάλης διάρκειας των ραγδαίων βροχών.

“Το νέο κύμα κακοκαιρίας δυστυχώς για άλλη μια φορά σύμφωνα με την ΕΜΥ θα χτυπήσει τον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας. Από το μεσημέρι της Πέμπτης και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους πολύ έντονα.” τονίζει ο δήμος.

Ο Δήμος σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα έχει σε όλα τα κρίσιμα σημεία μηχανήματα έργου σε επιφυλακή. Επίσης σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου για χθες Παρασκευή τα μαθήματα έληξαν στις 12:30.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην Εύβοια

Συμβουλές σε περίπτωση πλημμύρας εάν βρίσκεστε στο σπίτι

-Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε στο ψηλότερο σημείο του σπιτιού.
Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

-Φύγετε από το σπίτι, εάν εσείς το κρίνετε αναγκαίο (ιδιαίτερα αν το σπίτι σας είναι υπόγειο ή ισόγειο και σε μικρή απόσταση από τον πλημμυρισμένο δρόμο ή αν κινδυνεύει από πιθανή κατολίσθηση ή πτώση βράχων).

-Πάρτε μαζί σας απαραίτητα έγγραφα, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης και εφόδια (φακό, φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών, χρήματα, νερό, τρόφιμα κ.λπ.).

-Κλείστε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού ή του αερίου για οικιακή χρήση.

Η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας. Ήδη έχουν ενημερωθεί από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας όλοι οι περιφερειάρχες και θα σταλεί 112 σε όλες τις περιοχές.
Η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας. Ήδη έχουν ενημερωθεί από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας όλοι οι περιφερειάρχες και θα σταλεί 112 σε όλες τις περιοχές.

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

-Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

-Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

-Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

-Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

-Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

-Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

-Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

-Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

-Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

-Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

-Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

-Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

-Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

-Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

-Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

-Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

-Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.