Ηλεκτρονικά βιβλία παράταση: Πότε ξεκινούν;

Προ των πυλών βρίσκεται ακόμη μια παράταση της προθεσμίας για την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης της με τις επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι πρωτίστως να εξυπηρετήσουμε τις επιχειρήσεις, παρέχοντας μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).

Μαζί με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών. Επίσης, εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.

Και ενώ η πρεμιέρα για τα ηλεκτρονικά βιβλία ήταν να γίνει από την Πέμπτη 1η Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει την νέα προθεσμία με ένα από τα σενάρια να προβλέπει παράταση τουλάχιστον για ένα ακόμη τρίμηνο, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, ίσως μέχρι το τέλος του έτους.