4 λόγοι για να επισκεφτείς την Εύβοια off season

Ατελείωτες παραλίες που ενώνουν καταπράσινα πάρκα με ζαφειρένια, κρυστάλλινα νερά. Απολαυστικά κοκτέιλ σε άνετες ξαπλώστρες, μεσημεριανές λιχουδιές σε ταβέρνες υπό τη μουσική των τζιτζικιών – σίγουρα, τα καλοκαίρια στη μαγευτική Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, έχουν νότες «ονείρου θερινής νυκτός». Μπορεί η Ευβοϊκή θάλασσα να φαντάζει πιο δροσερή όταν την κολυμπάς και η αρχαία Χαλκίδα να λάμπει γλυκύτερα υπό την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι η Εύβοια δύναται αποκλειστικά για καλοκαιρινές εξορμήσεις. Παρακάτω θα διαβάσετε μόλις τέσσερις (εκ των δεκάδων) λόγων που αξίζει να επισκεφτείτε το νησί των αρχαίων Αβάντων το χρυσό φθινόπωρο και το χάλκινο χειμώνα. 

Λιγότερος ήλιος, λιγότεροι τουρίστες

Η Εύβοια βρίθει αρχαιολογικών χώρων, από το Κάστρο των Ωρέων και την Προϊστορική θέση Κουμπί μέχρι τον Πύργο της Αιδηψού και τη Σπηλιά του Σύλλα, ο αρχαίος ελληνικός μύθος μπλέκεται με τη νεότερη ελληνική ιστορία με τον πιο αβίαστο τρόπο. Πώς θα σας φαινόταν αν, αντί της αφόρητης ζέστης και υγρασίας, των αιμοδιψών κουνουπιών και της ατελείωτης «ορδής» τουριστών και επισκεπτών συναντούσατε ένα ήρεμο τοπίο και μια δροσερή ατμόσφαιρα; Να απολαμβάνετε τη θέα από τις ακροπόλεις των Ωρεών δίχως σπρωξίματα και φωνές, να βγάζετε φωτογραφίες στην παραλία των λουτρών της Αιδηψού δίχως 15 αναψοκοκκινισμένα πρόσωπα να κρύβουν τα θεμέλια ενός θρυλικού πολιτισμού. Να είστε σε θέση να ακούσετε τον οδηγό σας όταν σας πληροφορεί για την ιστορία της Φραγκούλας. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα μιας off season βόλτας στη νήσο που «ονόμασε» ο Όμηρος.

Χρυσοκόκκινα φύλλα σε αλαβάστρινα ερείπια

Σίγουρα, οι πλατιές παραλίες γεμάτες με κοσμικά beach bars, τα mainstream χιτάκια που γεμίζουν τα νησιώτικα στενορύμια και οι ατελείωτες ώρες ήλιου που χαρακτηρίζουν τα καλοκαίρια στην Εύβοια είναι κάτι που θα σας λείψει, ωστόσο υπάρχει ένα σημαντικό αντάλλαγμα: χρυσοκόκκινα φύλλα σε αλαβάστρινα τοπία. Το φθινόπωρο «ντύνει» με τα μπρούτζινα, σκουριασμένα και χρυσά του χρώματα τους αρχαιολογικούς χώρους, τα πάρκα και τα άλση της Εύβοιας, προσφέροντάς σας ένα οπτικό υπερθέαμα διαφορετικό από αυτό του θέρους, ερείπια που εκπνέουν μια ατμόσφαιρα μυσταγωγική, σχεδόν καμωμένη από όνειρα.

Off season δε σημαίνει τελείως…off season 

Μπορεί να μιλάμε για τις χάλκινες ανταύγειες του φθινοπώρου και τα ερειπωμένα beach bars, αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι θα βρείτε ένα νησί εγκαταλελειμμένο, να περιμένει την επόμενη τουριστική σεζόν όπως ο Tom Hanks ένα καράβι να τον σώσει στο «Ναυαγό». Ίσα ίσα, αυτή είναι η περίοδος που θα βρείτε να καθίσετε στις καφετέριες που πάντα ήταν γεμάτες, θα μπορέσετε να ψωνίσετε με την ησυχία σας, δίχως να δέχεστε «ξώφαλτσες» ματιές επειδή κόσμος περιμένει στην ουρά και θα μπορέσετε να απολαύσετε βόλτες στην παραλία (ίσως και τρέξιμο) χωρίς να αποφεύγετε κάθε τρεις και λίγο κάποιο καστράκι στην άμμο ή κάποια ξαπλώστρα. Το φθινόπωρο ειδικά προσφέρει μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην Εύβοια σε fever mode και στη νωχελική, ήρεμη εκδοχή της, που μόλις ξύπνησε Σάββατο πρωί και δεν έχει σκοπό να τρέξει χωρίς καφέ σε ΚΕΠ ή οδοντίατρο.

Μπαίνετε σε mood χειμώνα (χωρίς Mariah Carey)

Ναι, το ογκώδες γλυπτό «Ο Ταύρος των Ωρεών» που φυλάσσεται σε γυάλινο κουβούκλιο πίσω από το ναό του Σωτήρος προκαλεί δέος και θαυμασμό το καλοκαίρι, ως κειμήλιο από θασιακό μάρμαρο που ξεπερνά τους έξι τόνους, ωστόσο μπορείτε να το φανταστείτε με σκουφάκι Άγιου Βασίλη και λαμπιόνια στα μυώδη πόδια του; Επειδή αν επισκεφτείτε την Εύβοια off season, ο αέρας θα μυρίζει λίγο διαφορετικά, πιο αρωματικά και ξεδιάντροπα, νότες καμμένου ξύλου πολυμερισμένες με τη μεταλικότητα του γλυκού νερού, η γήινη νωπότητα των φύλλων, οι πρώτες ζεστές σοκολάτες.

Δεν είναι δύσκολο να μπείτε σε χειμωνιάτικο κλίμα, ειδικά όταν αντιληφθείτε ότι η Εύβοια προσφέρεται για κάθε εποχή, σε κάθε χρωματικό συνδυασμό, σε κάθε ιστορική συγκυρία.