Εύβοια: Αυτή την τρομακτική νύχτα δεν θα την ξεχάσει ποτέ μια οικογένεια

Τρομακτικό ήταν το Σαββατόβραδο για μια οικογένεια έξω από τη Χαλκίδα.

Είχε νυχτώσει και ήταν η ώρα που έπρεπε να πάνε για ύπνο. Ο τρόμος ήρθε όταν διαπίστωσαν πως μέσα στο σπίτι τους ήταν ένα άγνωστος με κουκούλα.

Ο δράστης ήταν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και κρατούσε όπλο μια ανάσα από τους ίδιους.

Ο επίδοξος ληστής αφού είδε τα φώτα σβηστά, σίγουρα θα νόμιζε ότι οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζαν. Έτσι άνοιξε την εξώπορτα και μπήκε στην οικία. Με γρήγορα και απαλά βήματα κατάφερε να πλησιάσει την άτυχη οικογένεια. Το σοκ ήταν μεγάλο και όταν τον είδαν μπροστά τους με κουκούλα και να κρατά όπλο στο χέρι, άρχισαν να ουρλιάζουν.

Ευτυχώς ο κουκουλοφόρος δεν συνέχισε και έτσι με γοργά βήματα κατάφερε να απομακρυνθεί από το σπίτι γρήγορα.

Ευτυχώς στη θέα της οικογένειας, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια του και έτσι η τριμελής οικογένεια γλίτωσε τα χειρότερα.

Ωστόσο αυτή η απόπειρα ληστείας έχει αναστατώσει την περιοχή.

Άνοιξε την εξώπορτα και μπήκε στην οικία.
Τι προτείνει η αστυνομία σε περίπτωση ληστείας (φωτογραφία αρχείου: unsplash.com)

Ψάχνωντας στο διαδίκτυο, βρήκαμε τον δεκάλογο της αστυνομίας το 2018 σε περίπτωση ληστείας. Σας τον παρουσιάζουμε και ευχόμαστε πότε να μην χρειαστεί να το ζήσετε.

Αναλυτικά σε περίπτωση που πέσετε θύμα ληστείας στο σπίτι σας η αστυνομία μας συμβουλεύει να προσπαθήσουμε να μείνουμε ήρεμοι και να είμαστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις.

Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να θωρακιστούμε μέσα στην κρεβατοκάμαρα και αν είναι δυνατόν να προσποιηθούμε ότι κοιμόμαστε. Θα πρέπει να καλέσουμε την «Άμεση Δράση» και να προσπαθήσουμε να αφήσουμε τη γραμμή ανοιχτή.

Αν υπάρξουν πυροβολισμοί θα πρέπει να πέσουμε στο έδαφος και να καλυφθούμε μιας και το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή μας που οφείλουμε να προστατέψουμε.

Καλό θα είναι αν βρούμε την δύναμη να παρατηρήσουμε τη φυσική εμφάνιση των ληστών και άλλες λεπτομέρειες όπως τα ρούχα, τον τρόπο διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος για να βοηθήσουμε την Αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες.

Δεν θα πρέπει να αγγίζουμε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η σήμανση, τυχόν εργαλεία διάρρηξης ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους.

Ο ένοπλος διαρρήκτης δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνος. Υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμη ένοπλος για κάλυψη. Οπότε πιθανή επίθεση του θύματος σε έναν ληστή να προκαλέσει αντίδραση του άλλου.

Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) ή από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το θύμα (φίμωση, δέσιμο, κλπ) που προκαλεί το θάνατο του. Οι ληστές αδιαφορούν αν το θύμα που χτυπούν για εκφοβισμό η δένουν για περιορισμό έχει προβλήματα υγείας.

Αν τα χρήματα και τα κοσμήματα δεν είναι πολλά τότε θα επιμείνουν, αν γνωρίζουν ότι είστε πλούσιοι, και θα αρχίσουν να βρίζουν και να εκνευρίζονται διότι η λεία τους είναι μικρή και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε τους ότι αυτά υπάρχουν ενώ τα άλλα είναι στην τράπεζα.

Σε ένοπλη ληστεία μην επιχειρήσετε να τους βγάλετε την κουκούλα ή να τους αναγνωρίσετε. Ίσως χάσετε τη ζωή σας αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους.

Τέλος, μόλις φύγουν δεν πρέπει να τους καταδιώξουμε αμέσως διότι μπορεί να μας πυροβολήσουν.