Εύβοια: Αυτός είναι ο καημός της Κύμης

Κύμη, Εύβοια

Είναι ένα πόθος χιλιάδων κατοίκων στην Νότια Εύβοια που δυστυχώς δεν πήρε σάρκα και οστά

Ένας πόθος κατοίκων στην Εύβοια είναι η φιλοξενία του αντιτορπιλικού Βέλος στην Κύμη.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2023 κυκλοφορούσε μια ευχάριστη είδηση για την Κύμη.

Μάλιστα υπήρχαν και χαμόγελα αισιοδοξίας. Αν όντως ίσχυε αυτό, σίγουρα θα ήταν μια καλή είδηση για την Κύμη.

Οι κάτοικοι της Κύμης, με έγγραφο που έστειλε ο Δήμος, εκείνη την περίοδο ζητούσαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να φιλοξενήσουν στην Κύμη, γενέτειρα του Ναυάρχου Νίκου Παππά, το πλοίο που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, το πλοίο στο οποίο Κυβερνήτης ήταν ο Ναύαρχος Παππάς, το πλοίο που με την ανταρσία του πληρώματος του έστειλε ένα μήνυμα κατά της Δικτατορίας, το Α/Τ ΒΕΛΟΣ.

Αφορμή για να ζητήσουν το αντιτορπιλικό Βέλος στην Κύμη ήταν το γεγονός ότι κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν ρήγμα στην πρύμνη του πλοίου.

Μάλιστα υπήρξε και η επίσκεψη κλιμακίου στο λιμάνι της Κύμης για να κρίνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και έτσι το αντιτορπιλικό Βέλος να μεταφερθεί στο λιμάνι της Κύμης.

Τα εμπόδια για το αντιτορπιλικό Βέλος στην Κύμη

Λίγες μέρες μετά, δεν υπήρξε καμμία απολύτως κίνηση και ούτε ένα πράσινο φως αλλά μόνο εμπόδια.

Το πρώτο εμπόδιο έγινε από τοπικό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη που ήταν αποφασισμένος να πετύχει τη μόνιμη παραμονή του ιστορικού πλοίου «ΒΕΛΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα ανέλαβε εκστρατεία για να πετύχει το στόχο του και είχε επαφές με τοπικούς άρχοντες της συμπρωτεύουσας.

Στόχος δεν ήταν απλώς η μόνιμη παραμονή του εμβληματικού πλοίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η μετατροπή του σε πλωτό μνημείο – μουσείο.

Το άλλο εμπόδιο ήταν η διάδοση της είδησης από Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ότι το ιστορικό αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» θα μείνει στην Σαλαμίνα.

Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι με την ολοκλήρωση των επισκευών των ζημιών που υπέστη από τα μανιασμένα κύματα του Θερμαϊκού, θα έμενε μόνιμα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Τελικά στις 12 Απριλίου 2024, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το αντιτορπιλικό Βέλος θα μείνει στην Θεσσαλονίκη.

Ποια η ιστορία του αντιτορπιλικού Βέλος;

Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.

Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς δε και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών.

Στο πλοίο απενεμήθηκαν δεκατρείς σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.

Η ημερομηνία ορόσημο ήταν στις 23 Μαΐου 1973 όταν το Βέλος, με Κυβερνήτη τον Κουμιώτη Αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών, μετά την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού.

Στις 25 Μαΐου 1973, έγινε διεθνώς γνωστός, όταν για να εκδηλώσει την αντίθεσή του προς την απριλιανή δικτατορία, οδήγησε το αντιτορπιλικό «Βέλος ΙΙ», του οποίου ήταν κυβερνήτης, στην Ιταλία πρωτοστατώντας στο Κίνημα του Ναυτικού 23ης Μαΐου 1973.

Στη συνέχεια αποτάχθηκε από το Ναυτικό με απόφαση της δικτατορίας, η οποία του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Από τις 6 Ιουνίου 2002 βρίσκονταν στο χώρο του “Άλσους Ναυτικής Παράδοσης” στον Φλοίσβο του Π. ΦΑΛΗΡΟΥ ως επισκέψιμο μουσείο.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Τι περίεργο συμβαίνει στον πιο γνωστό εμπορικό πεζόδρομο

Εύβοια: Έχασαν τα λόγια τους με το θέαμα στην ακτή

Εύβοια: Το μυστήριο με το ποδήλατο έξω από σπίτι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.