Επιστρεπτέα προκαταβολή επιστροφή: Πότε θα γίνει;

Παράταση έως το τέλος Ιουνίου έλαβαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβαν από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ποια είναι τα σενάρια;

Παράταση δίνεται στην επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τελικά από την κυβέρνηση δόθηκε άλλη μια παράταση.

Η διαδικασία προχωρά με ιδιαίτερα αργά βήματα για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά με τον τελικό «λογαριασμό» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή της πρώτης από τις 60 άτοκες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, μετατίθεται για τις 30 Ιουνίου 2022 ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η πρώτη δόση να εξοφληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2021.

Η εφάπαξ καταβολή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνει έως τις 31 Μαρτίου 2022 αντί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου που προβλεπόταν αρχικά.

Μάλιστα ακούγεται ότι η πρώτη δόση της επιστροφής από την επιστρεπτέα προκαταβολή αναμένεται να καταβληθεί τον Ιούνιο του 2022.

Πάντως στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σενάρια για πρόσθετες παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή που προβλέπουν κούρεμα 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις της εστίασης και μεγαλύτερη μείωση των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Κι ενώ το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο διπλό μέτωπο της πανδημίας και του πληθωρισμού για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε νέες παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, η ΑΑΔΕ περιμένει μία ακόμη απόφαση για να μπορέσει να υπολογίσει τα ποσά που οφείλει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας προκειμένου να τα αναρτήσει στον λογαριασμό τους στην ψηφιακή πύλη myAADE.