Πότε ξεκινά η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης 2022- 2023;

Επίδομα θέρμανσης 2022 2023: Πότε ξεκινά η αίτηση και ποια τα δικαιολογητικά
Επίδομα θέρμανσης 2022 2023: Πότε ξεκινά η αίτηση και ποια τα δικαιολογητικά

Το επίδομα θέρμανσης θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και στην Εύβοια.

Με φόντο τις ανεβασμένες τιμές του πετρελαίου το Υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσει στους δικαιούχους όσο πιο νωρίς το επίδομα θέρμανσης.

Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσει η πλατφόρμα my Θέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων μέσα στις επόμενες ημέρες και πιο συγκεκριμένα στα μέσα Νοεμβρίου.

Επίδομα θέρμανσης 2022 2023: Πότε ξεκινά η αίτηση και ποια τα δικαιολογητικά

Το ελάχιστο ποσό επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται, με βάση την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, σε 100 ευρώ. Για τις περιοχές με πολύ κρύο, όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης μπορούν να πάρουν μέχρι και 1.000 ευρώ. Επιπλέον διπλασιάζεται για τους νέους δικαιούχους και για όσους επιστρέψουν σε άλλο καύσιμο πέρα του φυσικού αερίου με το ποσό του επιδόματος για αυτή τη κατηγορία να διαμορφώνεται από 200 ευρώ έως 1.600 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης αυτό του χειμώνα έχει στόχο να βοηθήσει τους πολίτες και να πιστώσει χρήματα στους λογαριασμούς τους προκειμένου να μειώσει περαιτέρω το κόστος που χρειάζονται για να ζεσταθούν.

Η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει σε λίγες μέρες.Οι παλαιοί δικαιούχοι θα πάρουν την προκαταβολή, η οποία θα είναι ίση με το επίδομα θέρμανσης που έλαβαν πέρυσι. Το υπόλοιπο ποσό που θα υπολογιστεί θα το λάβουν αργότερα, σε άλλες δύο δόσεις.

Οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα πάρουν διπλό επίδομα, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.600 ευρώ το ανώτερο.

Πως και πότε κάνουμε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης;

Όλα θα γίνουν μέσω του gov.gr. Από την υπηρεσία θα κάνετε αίτηση επιδόματος θέρμανσης, ή θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. Η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης θα γίνει μεταξύ Νοεμβρίου με Δεκεμβρίου, με επικρατέστερο μήνα τον Δεκέμβριο.

Για τα λοιπά καύσιμα όπως φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

Ποιοι χάνουν το επίδομα θέρμανσης;

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα πρέπει να προσέξουν κάτι πολύ σημαντικό. Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος.

Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ για το επίδομα θέρμανσης