Πότε βγαίνουν τελικά οι βάσεις 2022;

Βάσεις: Οι μαθητές των Πανελληνίων μετά την ανακοίνωση των βαθμών έπρεπε να μετατρέψουν την βαθμολογία τους σε μόρια

Μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελληνίων θα έρθει και η γνωστοποίηση των βάσεων.

Μπορούν να μπουν στον ιστότοπο του υπουργείου, markcalc.it.minedu.gov.gr και να υπολογίσουν αμέσως, γρήγορα και εύκολα τα μόρια τους ηλεκτρονικά, και να δουν πως πήγαν σε σύγκριση με τις βάσεις, την περσινή χρονιά.

Μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελληνίων θα έρθει και η γνωστοποίηση των βάσεων.
Μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελληνίων θα έρθει και η γνωστοποίηση των βάσεων.

Υπάρχουν 5 κριτήρια που θα κρίνουν την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Το πρώτο πράγμα που θα παίξει ρόλο είναι η δυσκολία των θεμάτων που επιλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Δεν ήταν όλα βατά και υπήρχαν συγκεκριμένα μαθήματα – κλειδιά που είχαν ένα δύσκολο θέμα, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι άριστοι.

Παίζει ρόλο για την διαμόρφωση των βάσεων η επίδοση των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Άλλος ένας παράγοντας που θα καθορίσει τις βάσει είναι και οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο στο οποίο υπάρχουν αλλαγές καθώς από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα γίνουν πολλές συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Επίσης, όπως και πέρυσι, οι υποψήφιοι θα υποβάλουν και δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο που περιλαμβάνει δημόσια ΙΕΚ.

Παίζουν ρόλο και οι συντελεστές βαρύτητας που έχουν προσδιοριστεί από τα τμήματα των Πανεπιστημίων και είναι διαφορετικοί για καθένα από τα 4 μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του. Σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Σε ό,τι αφορά τις Βάσεις 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας, θα ανακοινωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Πέρσι ανακοινώθηκαν στις 27 Αυγούστου ενώ φέτος αναμένονται μέχρι τις 10 του ίδιου μήνα.

Την ίδια ώρα ακούγεται ότι θα υπάρχει πτωτική τάση των βάσεων. Υπάρχουν αρκετά γραπτά που είναι κάτω από την καθώς το ποσοστό των γραπτών που είναι κάτω από τη βάση είναι πολύ υψηλό. Υπάρχουν βέβαια και τα γραπτά που έχουν πετύχει υψηλή βαθμολογία. Τέλος, δεν υπάρχουν πολλά γραπτά με μέση βαθμολογία.

Στο μάθημα της Έκθεσης το τα 17 στα 100 γραπτά έλαβαν κάτω από τη βάση. Μεγάλη αποτυχία υπήρχε και στα Αρχαία Ελληνικά όπου 4 στους 10 έγραψε κάτω από το 10.

Στην Ιστορία, ο ένας στους δύο έγραψε κάτω από 10. Στο μάθημα των Λατινικών ήταν κάπως καλύτερα με τους 6 στους 10 να έχουν πάνω από την βάση.