Πότε έχει γιορτή ο Άγιος Ραφαήλ – Είναι κινητή η γιορτή του;
- • Ποιος ήταν ο Άγιος Ραφαήλ: Ένας από τους πιο αγαπημένους νεοφανείς Αγίους, με έντονη πνευματική δράση μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
- • Το μαρτύριό του: Συνελήφθη το 1463 στη Λέσβο και μαρτύρησε μαζί με τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Ειρήνη για την πίστη τους.
- • Θαυματουργική αποκάλυψη: Η μνήμη του αναδείχθηκε τον 20ό αιώνα μέσα από οράματα και την εύρεση των ιερών λειψάνων στη Μονή Καρυών.
- • Πότε γιορτάζει: Η εορτή του είναι κινητή και τιμάται κάθε χρόνο την Τρίτη της Διακαινησίμου, δηλαδή δύο ημέρες μετά το Πάσχα.
- • Προστάτης των πιστών: Θεωρείται προστάτης των ασθενών και όσων ζητούν παρηγοριά, με χιλιάδες μαρτυρίες θαυμάτων μέχρι σήμερα.
Ο Άγιος Ραφαήλ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους νεοφανείς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και προστάτης χιλιάδων πιστών σε όλο τον κόσμο. Η μνήμη του συνδέεται βαθιά με τα χρόνια που ακολούθησαν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, μια εποχή γεμάτη πνευματικούς αγώνων, θλίψης αλλά και ελπίδας για την ανάσταση του Γένους.
Ο Άγιος Ραφαήλ γεννήθηκε στα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, σε μια περίοδο αναταραχής και ανασφάλειας. Από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε στον Χριστό και στην Εκκλησία Του, διακρινόμενος για την ευσέβεια, τη μόρφωση και την αδιάκοπη προσφορά του στους ανθρώπους. Με τη σοφία και τη βαθιά του πίστη, ανέλαβε σημαντικά εκκλησιαστικά καθήκοντα, υπηρετώντας ως μοναχός, διδάσκαλος και πνευματικός πατέρας.
Μετά την Άλωση της Πόλης, όταν το Γένος των Ρωμιών βρέθηκε κάτω από τον οθωμανικό ζυγό, ο Άγιος Ραφαήλ κατέφυγε στη Λέσβο, αναζητώντας τόπο προσευχής και διακονίας. Εκεί εγκαταστάθηκε στη Μονή των Καρυών, κοντά στη Θερμή, όπου μαζί με τον διάκονό του Νικόλαο και άλλους μοναχούς συνέχισε το πνευματικό του έργο με πίστη, θάρρος και αφοσίωση. Η παρουσία του έγινε παρηγοριά για τους σκλαβωμένους χριστιανούς, που έβρισκαν σε εκείνον ελπίδα και δύναμη.
Το 1463, περίπου δέκα χρόνια μετά την Άλωση, οι Οθωμανοί συνέλαβαν τον Άγιο Ραφαήλ, τον Άγιο Νικόλαο και τη μικρή Ειρήνη, επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές τους και δεν αρνήθηκαν την πίστη τους. Οι τρεις Άγιοι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και μαρτύρησαν για τον Χριστό, αφήνοντας πίσω τους ένα συγκλονιστικό παράδειγμα πίστης και θάρρους.
Η μνήμη του Αγίου Ραφαήλ αποκαλύφθηκε θαυματουργικά πολλούς αιώνες αργότερα, τον 20ό αιώνα, όταν πιστοί στη Λέσβο άρχισαν να βλέπουν οράματα και να λαμβάνουν θεραπείες με τη μεσιτεία του. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Μονή των Καρυών βρέθηκαν τα ιερά λείψανά του, καθώς και των Αγίων Νικολάου και Ειρήνης. Από τότε, το μοναστήρι έγινε τόπος παγκόσμιου προσκυνήματος και πηγή αναρίθμητων θαυμάτων.
Πότε γιορτάζει ο Άγιος Ραφαήλ; Είναι κινητή η γιορτή;
Ναι, η γιορτή του είναι κινητή. Ο Άγιος Ραφαήλ τιμάται κάθε χρόνο την Τρίτη της Διακαινησίμου, δηλαδή δύο ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα. Μαζί του εορτάζουν και οι συνάθλητές του, ο Άγιος Νικόλαος και η Αγία Ειρήνη. Επειδή η ημερομηνία εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα, η εορτή μετακινείται ετησίως.
Ο Άγιος Ραφαήλ θεωρείται προστάτης των πονεμένων, των ασθενών και όσων αναζητούν παρηγοριά και θαύμα στη ζωή τους. Η παρουσία του στη σύγχρονη εποχή υπενθυμίζει ότι η πίστη παραμένει ζωντανή, και ότι μέσα από τις δοκιμασίες γεννιέται η ελπίδα και η αληθινή πνευματική δύναμη.
Περισσότερα νέα από την Εύβοια
Ξέρεις τι βάζεις στο τραπέζι σου; Στα My market ξέρεις.
Χαλκίδα: Κάτι περίεργο συμβαίνει και τρομάζει τους οδηγούς
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και προσθέστε το στα αποτελέσματα αναζήτησης για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianews του Γιώργου Κουτσελίνη.

Ο Γιώργος Κουτσελίνης είναι ένας έμπειρος και καταξιωμένος δημοσιογράφος, του οποίου η επαγγελματική διαδρομή συνδυάζει τη βαθιά γνώση της τοπικής κοινωνίας με την εμπειρία στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Με καταγωγή από την Κύμη, όπου και αποφοίτησε από το Λύκειο το 1997, έθεσε από νωρίς τις διεθνείς ακαδημαϊκές βάσεις για την καριέρα του. Σπούδασε δημοσιογραφία στο αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του Paisley στη Σκωτία, από όπου αποφοίτησε το 2003, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις και μια σύγχρονη οπτική για τον χώρο της ενημέρωσης.
Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, αφοσιώθηκε στο πάθος του για τη δημοσιογραφία. Για μία ολόκληρη δεκαετία (2009-2019), υπήρξε η φωνή και η εικόνα της Εύβοιας για έναν από τους κορυφαίους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, τον ALPHA, καλύπτοντας με συνέπεια και αξιοπιστία όλα τα μεγάλα γεγονότα της περιοχής.
Η πορεία του συνεχίστηκε με σημαντικές συνεργασίες σε πανελλαδικό επίπεδο, με πιο πρόσφατη αυτή στην επιτυχημένη ενημερωτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, ο Γιώργος Κουτσελίνης έχει κατακτήσει και τον κόσμο του ραδιοφώνου. Σήμερα, βρίσκεται καθημερινά στο τιμόνι της πρωινής ζώνης του Πτήση 103,2 από τις 7:00 έως τις 11:00, όπου με τον δυναμικό του λόγο, το χιούμορ και την καίρια ανάλυση της επικαιρότητας, έχει χτίσει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με το ακροατήριό του.
Ο ιστότοπος, υπό τη διεύθυνση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουτσελίνη, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τοπικά νέα, κοινωνικά ζητήματα και έκτακτα περιστατικά.
Παρέχει κατηγορίες όπως “Βόρεια Εύβοια” και “Νότια Εύβοια” για στοχευμένη ενημέρωση, καθώς και ενότητες για τα τελευταία νέα και ρεπορτάζ από την περιοχή.


