Γιατί οι αρχαίοι έχτιζαν επίτηδες ιερούς ναούς σε σεισμικά ρήγματα – Και στην Εύβοια υπάρχει αρχαίος ναός
Μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Έλληνες ενδέχεται να έχτιζαν ιερούς χώρους και σημαντικές πόλεις πάνω σε σεισμικά ρήγματα, αξιοποιώντας τις φυσικές αλλαγές που προκαλούσαν οι σεισμοί.
Πιθανώς έδιναν σε αυτές τις τοποθεσίες ιερό ή πολιτιστικό κύρος. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι πόλεις όπως οι Δελφοί, οι Μυκήνες και η Έφεσος βρίσκονται πάνω σε γραμμές σεισμικών ρηγμάτων, γεγονός που ίσως δεν είναι τυχαίο.
Επιπλέον, οι σπηλαιώδεις σχηματισμοί που προκλήθηκαν από σεισμούς μπορεί να σχετίζονται με μύθους για μαντικές ιδιότητες και επαφή με τον κάτω κόσμο.
Παρόλο που δεν ήταν κάθε ιερός χώρος χτισμένος πάνω σε ρήγματα, οι αρχαίοι φαίνεται πως αναγνώριζαν τα πλεονεκτήματα που πρόσφερε η σεισμική δραστηριότητα και τα αξιοποιούσαν προς όφελος τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σεισμοί έχουν παρατηρηθεί και στη Χαλκίδα όπου δίπλα της, στην Αυλίδα, υπάρχει ο τόπος λατρείας της Αρτέμιδας όπου βρίσκεται το ιερό της θεάς.

Περισσότερα νέα από την Εύβοια
Ξέρεις τι βάζεις στο τραπέζι σου; Στα My market ξέρεις.
Χαλκίδα: Κάτι περίεργο συμβαίνει και τρομάζει τους οδηγούς
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και προσθέστε το στα αποτελέσματα αναζήτησης για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianews του Γιώργου Κουτσελίνη.

Ο Γιώργος Κουτσελίνης είναι ένας έμπειρος και καταξιωμένος δημοσιογράφος, του οποίου η επαγγελματική διαδρομή συνδυάζει τη βαθιά γνώση της τοπικής κοινωνίας με την εμπειρία στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Με καταγωγή από την Κύμη, όπου και αποφοίτησε από το Λύκειο το 1997, έθεσε από νωρίς τις διεθνείς ακαδημαϊκές βάσεις για την καριέρα του. Σπούδασε δημοσιογραφία στο αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του Paisley στη Σκωτία, από όπου αποφοίτησε το 2003, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις και μια σύγχρονη οπτική για τον χώρο της ενημέρωσης.
Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, αφοσιώθηκε στο πάθος του για τη δημοσιογραφία. Για μία ολόκληρη δεκαετία (2009-2019), υπήρξε η φωνή και η εικόνα της Εύβοιας για έναν από τους κορυφαίους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, τον ALPHA, καλύπτοντας με συνέπεια και αξιοπιστία όλα τα μεγάλα γεγονότα της περιοχής.
Η πορεία του συνεχίστηκε με σημαντικές συνεργασίες σε πανελλαδικό επίπεδο, με πιο πρόσφατη αυτή στην επιτυχημένη ενημερωτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, ο Γιώργος Κουτσελίνης έχει κατακτήσει και τον κόσμο του ραδιοφώνου. Σήμερα, βρίσκεται καθημερινά στο τιμόνι της πρωινής ζώνης του Live FM, από τις 10:00 έως τις 13:00, όπου με τον δυναμικό του λόγο, το χιούμορ και την καίρια ανάλυση της επικαιρότητας, έχει χτίσει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με το ακροατήριό του.
Ο ιστότοπος, υπό τη διεύθυνση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουτσελίνη, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τοπικά νέα, κοινωνικά ζητήματα και έκτακτα περιστατικά.
Παρέχει κατηγορίες όπως “Βόρεια Εύβοια” και “Νότια Εύβοια” για στοχευμένη ενημέρωση, καθώς και ενότητες για τα τελευταία νέα και ρεπορτάζ από την περιοχή.

