Γιατί να επιλέξω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή σκούτερ για την μετακίνηση στην πόλη

Καθώς η κίνηση στα αστικά κέντρα χειροτερεύει όλο και περισσότερο, πολλοί είναι αυτοί που έχουν στραφεί στην επιλογή μίας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας ή ποδηλάτου για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη. Η έλλειψη πάρκινγκ είναι μεγάλη και η ουρά στα μέσα μαζικής μεταφοράς επίσης. Σε αυτό το πρόβλημα η λύση τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί από την ηλεκτροκίνηση. Είναι πολλοί βολικά και μπορεί ο καθένας να τα μεταφέρει οπουδήποτε, ακόμα και στο μετρό. Επίσης, μπορούν να καλύψουν μια ικανοποιητική απόσταση στην πόλη όπως από το σπίτι στην δουλειά, που συνήθως είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά. Πριν όμως αγοράσετε κάποιο ηλεκτρικό ποδήλατο, καλό είναι να κάνετε πρώτα μια έρευνα αγοράς για να βρείτε κάτι που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Παρακάτω θα δούμε ένας περιεκτικό οδηγό που θα σας βοηθήσει να πάρετε μια σωστή απόφαση.

1. Πως σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε

Πρώτα σκεφτείτε πόσο μακρινή είναι η απόσταση που θα διανύσετε καθημερινά και που θέλετε να πηγαίνετε. Υπολογίστε τα χιλιόμετρα που μπορεί να κάνετε την ημέρα. Τα χιλιόμετρα που αναγράφονται από τους κατασκευαστές είναι πάντα για ιδανικές συνθήκες οδήγησης χωρίς κακούς δρόμους ή ανηφόρες. Ανάλογα λοιπόν με την απόσταση που θέλετε να διανύσετε κάθε μέρα και τη χρήση που θέλετε να κάνετε, θα πρέπει να επιλέξετε και το κατάλληλο μοντέλο που μπορεί να ανταπεξέλθει στις δικές σας απαιτήσεις.

2. Διάρκεια ζωής μπαταρίας και χωρητικότητα

Ελέγξτε τις προδιαγραφές της μπαταρίας για να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να καλύψει τις καθημερινές σας μετακινήσεις με μία μόνο φόρτιση. Οι πιο ισχυρές μπαταρίες προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά μπορεί να είναι βαρύτερες και ακριβότερες. Επίσης, ρωτήστε αν μπορείτε να έχετε παραπάνω από μία μπαταρία ή αν αποσπάται από το ποδήλατο ή το σκούτερ για να την παίρνετε μαζί σας ακόμα και στο γραφείο.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της μπαταρίας είναι και ο χρόνος που θέλει για να φορτίσει πλήρως. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο μέσος όρος φόρτισης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 2,5 ώρες για μια μέτρια μπαταρία. Ένας τρόπος να φορτίζετε τις ηλεκτρικές μοτοσικλέτες https://www.wheelnwater.com/%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%82 είναι οι βραδινές ώρες ή κατά την ώρα που βρίσκεστε στο γραφείο.

3. Μέτρα ασφαλείας

Το σύστημα πέδησης είναι ζωτικής σημασίας. Αναζητήστε μοντέλα που διαθέτουν  δισκόφρενα ή συστήματα πέδησης με ανάκτηση τα οποία έχουν καλύτερο έλεγχο.

Τα φώτα νυχάτος επίσης είναι πολύ σημαντικά και απαραίτητα. Βεβαιωθείτε ότι το σκούτερ ή το ποδήλατο έχει επαρκή φωτισμό και ανακλαστικά για να είστε ορατοί τις βραδινές ώρες, για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα με άλλα οχήματα.

Τα λάστιχα πρέπει να είναι ανθεκτικά και να μην χαλάνε εύκολα. Αυτά που είναι συμπαγή μπορεί να μην ξεφουσκώνουν εύκολα και να είναι πιο σκληρά, αλλά τα φουσκωτά με  την σαμπρέλα μπορούν να απορροφούν τους κραδασμούς από το έδαφος καλύτερα, προσφέροντας πιο άνετη οδήγηση. Τα πνευματικά ελαστικά προσφέρουν γενικά πιο ομαλή οδήγηση αλλά απαιτούν περισσότερη συντήρηση.

Τα καινούρια μοντέλα διαθέτουν και σύστημα εντοπισμού και αντικλεπτικό μηχανισμό. Σε περίπτωση κλοπής μπορεί κάποιος να εντοπίσει το ποδήλατο ή το σκούτερ από την εφαρμογή του κινητού του μέσω GPS.

4. Άνεση και Εργονομία

Το κάθισμα στα ηλεκτρικά ποδήλατα https://www.wheelnwater.com/%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1 θα πρέπει να είναι  άνετο και εργονομικό για να μην κουράζει τον αναβάτη σε μεγάλες βόλτες. Ορισμένα ποδήλατα πόλης διαθέτουν καθίσματα με μαξιλαράκι ή ζελέ για άνετη οδήγηση. Τα σκούτερ δεν διαθέτουν συνήθως τέτοια άνεση αλλά υπάρχουν αρκετά μοντέλα που βγαίνουν με κάθισμα, τα οποία μπορούν να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα από τα συνηθισμένα. Οι διάφορες ηλεκτρονικές ενδείξεις πρέπει να είναι εμφανείς όπως η ταχύτητα, τα χιλιόμετρα που έχετε διανύσει  και η διάρκεια της μπαταρίας.

5. Πρόσθετα χαρακτηριστικά και αξεσουάρ

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν λύσεις αποθήκευσης, όπως καλάθια ή σχάρες, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες για ταξίδια ή ψώνια.