Βάσεις 2022: Ποιες οι εκτιμήσεις; Πως θα γίνει ο υπολογισμός μορίων;

Βάσεις: Οι μαθητές των Πανελληνίων μετά την ανακοίνωση των βαθμών πρέπει να μετατρέψουν την βαθμολογία τους σε μόρια.

Μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελληνίων θα έρθει και η γνωστοποίηση των βάσεων.

Μπορούν να μπουν στον ιστότοπο του υπουργείου, markcalc.it.minedu.gov.gr και να υπολογίσουν αμέσως, γρήγορα και εύκολα τα μόρια τους ηλεκτρονικά, και να δουν πως πήγαν σε σύγκριση με τις βάσεις, την περσινή χρονιά.

Μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελληνίων θα έρθει και η γνωστοποίηση των βάσεων.
Μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελληνίων θα έρθει και η γνωστοποίηση των βάσεων.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία βρίσκεται ακόμα εκτός λειτουργίας, και θα ανοίξει σύντομα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πως θα κυμανθούν οι βάσεις.

Kάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δηλαδή μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να υπολογίζεται για πρώτη φόρα. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι πιο δύσκολες και μη εύκολα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές.

Αναλυτικά, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

O γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος, ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων, διευκρινίζει το υπουργείο.

Πάντως τα μαθηματικά αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Σε ό,τι αφορά τις Βάσεις 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας, θα ανακοινωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Πέρσι ανακοινώθηκαν στις 27 Αυγούστου ενώ φέτος αναμένονται μέχρι τις 10 του ίδιου μήνα.