Άγιος Παΐσιος Εύβοια: Οι εκκλησίες που έχουν πάρει το όνομα του

Εκκλησία

Ποιες εκκλησίες στην Εύβοια έχουν πάρει το όνομα του

Ο Γέροντας Παΐσιος, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, να πέθανε στις 12 Ιουλίου 1994, όμως είναι πολλά τα θαύματα που οι πιστοί διηγούνται ότι έπραξε μετά την κοίμηση του.

Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς, τον Πρόδρομο και την Ευλαμπία Ενζεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924.

Εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια και ήθελε να γίνει μοναχός από την ηλικία των 5 ετών!

Και αφού έμαθε να διαβάζει, αγαπημένη του ασχολία υπήρξε η ανἀγνωση των βίων των Αγίων,από τους οποίους μιμήθηκε τους ασκητικούς αγώνες με θερμό ζήλο.

Δεν θέλησε να συνεχίσει στα γράμματα, αλλά προτίμησε να μιμηθεί το Χριστό και μαθήτευσε στην τέχνη του ξυλουργού, την οποία άσκησε με επιμέλεια και δεξιοσύνη.

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (γιορτή της Αγίας Ευφημίας) κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους της ασθένειάς του. Κοιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994.

Η Εκκλησία τιμά στις 12 Ιουλίου κάθε χρόνου τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη. Μάλιστα στην Εύβοια, υπάρχει 2 εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην μνήμη του.

Άγιος Παΐσιος Εύβοια: Η εκκλησία στην Νότια Εύβοια που έχει πάρει το όνομα του

Το ξωκλήσι του Αγίου Παισΐου που ένωσε εκατοντάδες πιστούς, και το όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα στην Νότια Εύβοια τον Ιούλιο 2016.

Μια επιθυμία ετών, που πήγαζε από τη βαθιά ορθόδοξη πίστη μιας οικογένειας στο μικρό χωριουδάκι Γκιάλπιδες της Καρύστου έγινε πραγματικότητα.

Ανέγειρε ένα ξωκλήσι αφιερωμένο στον άγιο Παΐσιο δίπλα στο πατρικό σπίτι τους.

Το εκκλησάκι βρίσκεται σε μια ερημική, δύσβατη και απρόσιτη -ειδικά τον χειμώνα- περιοχή. Πράγματι, η μορφολογία της περιοχής του Κάβο Ντόρο μοιάζει αρκετά με εκείνη όπου ασκήτεψε ο άγιος.

Άγιος Παΐσιος Εύβοια: Η εκκλησία στην Βόρεια Εύβοια που έχει πάρει το όνομα του

Στο Προκόπι υπάρχει παρεκκλήσι του Αγίου Παϊσίου και μάλιστα τον Ιούλιο 2024 θα γίνουν τα εγκαίνια.

Άγιος Παΐσιος Εύβοια: Η εκκλησία στο Προκόπι που έχει πάρει το όνομα του
Άγιος Παΐσιος Εύβοια: Το εκκλησάκι στο Προκόπι που έχει πάρει το όνομα του

Κατά το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου πρόκειται να τελεστούν τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου του Οσίου Παϊσίου του διορατικού.

Η εκκλησία βρίσκεται πίσω από τον Προσκυνηματικό ιερό ναό του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, στο Προκόπι, της Βόρειας Εύβοιας.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Είσαι τυχερός αν ζήσεις αυτή την στιγμή

Εύβοια: Θα πάθετε πλάκα με αυτό το μηχανάκι

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.