Πότε είναι η αποκαθήλωση;

Τι ώρα γίνεται η αποκαθήλωση την Μεγάλη Παρασκευή – Η πιο πένθιμη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Αποκαθήλωση
Αποκαθήλωση

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο πένθιμη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης.

Είναι η ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη σταύρωση και την ταφή του Ιησού Χριστού, αποτυπώνοντας το κορυφαίο σημείο του Θείου Δράματος. Συμβολίζει τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική Του πορεία προς τον Γολγοθά, την Σταύρωσή Του και, τελικά, την Ταφή Του.

Κεντρική στιγμή αυτής της ημέρας είναι η τελετή της Αποκαθήλωσης, η οποία πραγματοποιείται γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Η Αποκαθήλωση είναι η τελετουργική αναπαράσταση της σκηνής κατά την οποία το σώμα του Ιησού κατεβαίνει από τον Σταυρό, μετά τη Σταύρωση, και τοποθετείται στον Επιτάφιο. Πρόκειται για μια συγκινητική και κατανυκτική ακολουθία, όπου οι πιστοί βιώνουν τη θλίψη της απώλειας και της ταφής του Θεανθρώπου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, υποδηλώνοντας το βαρύ πένθος της ημέρας. Οι ναοί γεμίζουν από πιστούς, που έρχονται να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, ο οποίος έχει ήδη στολιστεί με ανοιξιάτικα λουλούδια από τις γυναίκες της ενορίας.

Το άνθος που καλύπτει τον Επιτάφιο συμβολίζει την αγάπη και τον σεβασμό των πιστών προς τον Ιησού, ενώ τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δημιουργούν μια ιδιαίτερη, συγκινησιακή ατμόσφαιρα.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, τελείται η Ακολουθία του Επιταφίου και η περιφορά του. Ανάλογα με την εκκλησία και την παράδοση κάθε περιοχής, η περιφορά πραγματοποιείται είτε γύρω από τον ναό είτε στους δρόμους της ενορίας.

Οι πιστοί ακολουθούν κρατώντας κεριά, ενώ ψάλλονται τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, γεμάτα πόνο και ευλάβεια. Η συμμετοχή στην περιφορά είναι μια από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές για κάθε Χριστιανό.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μετά το τέλος της περιφοράς, εμφανίζονται τα πρώτα πυροτεχνήματα της Ανάστασης, προσδίδοντας μια αίσθηση ελπίδας και προσμονής για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης που θα ακολουθήσει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Παρόλο που η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθους, προετοιμάζει με βαθιά κατάνυξη το πνεύμα των πιστών για τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.