Ρίχνει χιόνι στα βουνά της Εύβοιας [Φωτογραφίες]

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Λέανδρος» και σε αρκετές περιοχές στην Εύβοια χιονίζει.
To χιόνι από το πρωί της Παρασκευής 15 ιανουαρίου έχει κάνει την εμφάνισή του στα ορεινα της Δίρφυς, χωρίς μέχρι στιγμής να αναφερθούν σημαντικά προβλήματα.

Ο «Λέανδρος» έφτασε στα ορεινά του νομού και το «έστρωσε» στην θέση καταφύγιο. Οι πρώτες νιφάδες έκαναν την εμφάνιση τους σε όλα τα βουνά στην Κύμη, στο Αλιβέρι, και στην Ιστιαία. Στα «λευκά» έχουν ντυθεί και τα ορεινά του νομού.

Ένα χιονισμένο ταξίδι στην κεντρική Εύβοια στην αθέατη πλευρά της Δίρφυς στην διαδρομή που καταλήγει στις παραλίες Βύθουρη και Πετάλη. Τα πλανα ειναι από Παρασκευή 15 Γενάρη (πηγή: adventureevia.gr)

Μικρά μυστικά για την οδήγηση σε χιόνι

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ διαβάζουμε στο news247.gr για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο χιόνι κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Όχι απότομες κινήσεις

Όταν, λοιπόν, οδηγούμε στο χιόνι, θα πρέπει να είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε τις απότομες αντιδράσεις. Είτε κατά το στρίψιμο του τιμονιού, είτε στην διάρκεια του φρεναρίσματος, είτε στο πάτημα του γκαζιού.

Ακόμη, όταν είστε σταματημένοι και θέλετε να εκκινήσετε, θα πρέπει το πάτημα του γκαζιού να γίνει με απαλό και προοδευτικό τρόπο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι τροχοί θα σπινιάρουν και, εξ αιτίας της μεγάλης ολισθηρότητας του οδοστρώματος, το εμπρός ή το πίσω μέρος του αυτοκινήτου (αναλόγως με το ποιοι είναι οι κινητήριοι τροχοί) θα κινείται ανεξέλεγκτο. Σε πολλές περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε με δεύτερη ταχύτητα.

Ποτέ δεν σταματάμε στις ανηφόρες

Δεν χρειάζεται δα κάποιος να έχει πάρει ντοκτορά στη φυσική για να καταλάβει αυτό που τονίζουμε. Απλά πράγματα είναι. Αν σταματήσεις αυτοκίνητο σε ανηφορικό δρόμο με χιόνι ή πάγο, τότε… να είχαμε να λέγαμε. Είναι από δύσκολο έως απίθανο να καταφέρεις να το κινήσεις ξανά προς τα εμπρός. Έτσι, ίσως χρειαστεί να το αφήσεις να κυλήσει προς τα πίσω και , όταν βρεις το ίσιωμα, να πάρεις φόρα και να προχωρήσεις ξανά στην ανηφόρα.

Κατεβαίνοντας τώρα από ένα ύψωμα, δεν αφήνεις ποτέ το αυτοκίνητο χωρίς ταχύτητα και φυσικά, όσο χαμηλότερη είναι η μέση ωριαία ταχύτητα με την οποία κινείσαι, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να φτάσεις σώος και αβλαβής στον προορισμό σου.

Τα λάστιχα

Από εκεί και πέρα, το να μιλήσουμε για χειμερινά ελαστικά, είναι κάτι που μάλλον δεν ενδείκνυται για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Όμως, αν θέλετε να κινηθείτε στο χιόνι και τον πάγο, καλό θα είναι να ξεφουσκώσετε τα λάστιχα, ώστε δημιουργώντας μια μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το δρόμο, να αυξήσετε –όσο αυτό είναι δυνατόν- τα όρια της πρόσφυσης.