Σημαντικές ιατρικές εξετάσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν είναι νέοι νιώθουν τόσο εύρωστοι και υγιείς. Αυτό το συναίσθημα τους δημιουργεί τέτοια ευφορία σε τόσο μεγάλο βαθμό που αρχίζουν και αισθάνονται άτρωτοι, σχεδόν αθάνατοι. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καθώς τα χρόνια περνούν και τα πρώτα προβλήματα ή οι πρώτες ενοχλήσεις αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους, αρχίζουμε και εμείς να συνειδητοποιούμε τη θνητότητά μας. Τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως έπρεπε να έχουμε λάβει κάποια μέτρα νωρίτερα. Ήταν απαραίτητο δηλαδή να είχαμε κάνει 10 ή 20 χρόνια νωρίτερα όλα αυτά τα προληπτικά check-ups που είχε τόσο έντονα συστήσει ο γιατρός μας. Ποια να είναι άραγε αυτά; Μήπως τα έχουμε ξεχάσει τελείως; Ας δούμε συγκεκριμένα ποιες εξετάσεις είναι καλό να πραγματοποιούμε τακτικά, καθαρά για προληπτικούς λόγους.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη σημαντικότερη μάλλον εξέταση όλων. Πρόκειται για τη   λήψη μικρής ποσότητας αίματος από τον εξεταζόμενο που συνήθως πραγματοποιείται νωρίς το πρωί. Ο λόγος που ενδείκνυται αυτή η στιγμή της ημέρας είναι έτσι ώστε ο ασθενής να είναι νηστικός για τουλάχιστον 12 ώρες και έχει ξεκουραστεί. Φυσικά θα ήταν ακόμη πιο σωστό κατά τις τελευταίες μέρες πριν την αιμοληψία να έχει προηγηθεί μια ισορροπημένη αλλά ελαφριά σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη διατροφή ούτως ώστε οι δείκτες να μην επηρεαστούν προς το χειρότερο.

Όταν δίνουμε αίμα μετά από λίγες ώρες έχουμε τα αποτελέσματα από το εργαστήριο. Έτσι, διαπιστώνουμε αν έχουμε αυξημένη χοληστερόλη, σε ποια επίπεδα βρίσκεται ο αιματοκρίτης και το ζάχαρό μας αλλά και το ουρικό οξύ και τόσα άλλα. Είναι πραγματικά μια παραδοσιακή αλλά άκρως αποτελεσματική εξέταση που συγκαταλέγεται στην προληπτική ιατρική. Θα ήταν συνετό τα αποτελέσματα που λαμβάνουμε κάθε φορά να μελετώνται από έναν παθολόγο έτσι ώστε αυτός να μας πει αν πρέπει να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις στη διατροφή μας ή στον τρόπο ζωής που ακολουθούμε. Τέλος, αν το κρίνει απαραίτητο μπορεί να μας παραπέμψει για περαιτέρω εξετάσεις.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ Ή/ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΩΝ

Εδώ δεν μιλάμε για μία αλλά για δύο εξετάσεις ουσιαστικά. Αυτό που χρειάζεται από μέρους μας είναι μόνο να συγκεντρώσουμε μια μικρή ποσότητα ούρων σε ένα ειδικό κυπελάκι και να τα προσκομίσουμε στο κέντρο που θα τα αναλύσει. Εν συνεχεία, αν η γενική εξέταση δείξει πιθανά σημάδια μόλυνσης, τότε το διαγνωστικό κέντρο θα πραγματοποιήσει και καλλιέργεια ούρων που διαρκεί περίπου 24 ώρες προτού τελικά μας δώσει κάποια ασφαλή αποτελέσματα. Αν διαπιστωθεί κάποια λοίμωξη πχ. από κάποιο βακτηρίδιο, τότε μάλλον θα πρέπει να ακολουθήσουμε φαρμακευτική αγωγή που συνήθως περιλαμβάνει και τη λήψη αντιβίωσης. Στο τέλος της αγωγής, πάντα οφείλουμε να επαναλαμβάνουμε την εξέταση για να βεβαιωνόμαστε πως το μικρόβιο έχει εξαλειφθεί και δεν διατρέχουμε πλέον κανένα κίνδυνο.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Να μια εξέταση που είναι πολύ παρεξηγημένη και οι περισσότεροι ή την αγνοούν ή την αμελούν επιδεικτικά ισχυριζόμενοι «εγώ, δεν είμαι άρρωστος!». Ο καρδιολογικός όμως έλεγχος πρέπει να ξεκινάει ήδη από τα παιδιά έτσι ώστε να προλαμβάνονται τυχόν προβλήματα που υποβόσκουν και αναμένεται να εκδηλωθούν στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον. Μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους που ανιχνεύει πρόωρα τη στεφανιαία νόσο είναι η δυναμική ηχωκαρδιογραφία (stress echo Αθήνα). Πρόκειται για ένα εξαιρετικό διαγνωστικό εργαλείο που όμοιο του δεν υπάρχει στην παρούσα φάση. Αυτό που κάνει στην ουσία το τεστ μοιάζει πολύ με τη μέθοδο του τεστ κοπώσεως. Αυτός ο έλεγχος δηλαδή έχει ως στόχο να ανεβάσει κατά πολύ τους καρδιακούς παλμούς του ασθενούς αλλά και τις απαιτήσεις της καρδιάς για οξυγόνο. Σε έναν ασθενή που εμφανίζει στένωση σε μία ή περισσότερες κεντρικές αρτηρίες, τα αποτελέσματα έχουν άμεση επίπτωση και φαίνονται ξεκάθαρα από την αντίδραση και τη σύσπαση του μυοκαρδίου. Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει και διάφορες άλλες παραμέτρους αλλά και χορήγηση ενός συγκεκριμένου φαρμάκου.

Τα νέα της Εύβοιας

Υπάρχει αργία λόγω χιονιού;

Καθαρά Δευτέρα 2023: Πότε έχουμε

Πότε είναι η Τσικνοπέμπτη 2023;

Πυκνό χιόνι στη Χαλκίδα: Το έστρωσε παντού

Η πιο απίστευτη αγκαλιά στη Χαλκίδα

Δείτε που έπεσε το περισσότερο χιόνι στην Εύβοια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα γίνει στο σήριαλ Στοργή;

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις