ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Η αγορά ενός σπιτιού δεν είναι μια απλή υπόθεση ή κάτι στο οποίο μπορούμε να προβούμε ελαφρά τη καρδία. Πάρα πολλοί παράμετροι μπορούν και πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή μας. Για να οδηγηθούμε όμως στην καλύτερη εκλογή από όλες, θα πρέπει ήδη να γνωρίζουμε κάποια πράγματα σχετικά και να μην είμαστε αγνώμονες. Σίγουρα δεν είναι δυνατόν όλοι μας να είμαστε κτηματομεσίτες ή αρχιτέκτονες ή πολιτικοί μηχανικοί αλλά όταν επιθυμούμε να αγοράσουμε μια τόσο σημαντική ακίνητη περιουσία, όπως είναι μια οικία, οφείλουμε να έχουμε ασχοληθεί λίγο με το αντικείμενο. Στοιχεία όπως η ημερομηνία αποπεράτωσης, ο όροφος, τα μπαλκόνια ή οι βεράντες, το αν έχει κήπο ή έστω μια μικρή αυλή ή κεντρική θέρμανση και κλιματισμό μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο.

Ξεκινώντας, καλό θα ήταν μέσω ενός μεσίτη ή και μόνοι μας να αρχίζουμε να αναζητούμε σε διάφορα σχετικά sites αγγελιών το επόμενό μας σπίτι. Αφού καταλήξουμε για το ποιες περιοχές μας ενδιαφέρουν ύστερα μπορούμε να βάλουμε και ένα αντίστοιχο φίλτρο για την τιμή αλλά και το εμβαδό του ακινήτου. Ακολούθως, μπορούμε να προσθέσουμε μερικά ακόμη φίλτρα. Για παράδειγμα, ίσως επιθυμούμε ένα νεόδμητο κτίριο ή έστω ένα ανακαινισμένο. Μεγάλης σημασίας είναι και η απόσταση του χώρου από τα κοντινότερα μαγαζιά ή αστικά κέντρα. Επιπροσθέτως, είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας αν επιθυμούμε ένα κατάλυμα επιπλωμένο ή μη.

Όπως και να έχει, αυτά τα σημεία οφείλουν να έχουν διασαφηνιστεί εγκαίρως προκειμένου να διευκολυνθούμε αργότερα. Για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, ένα σπίτι που έχει για παράδειγμα ήδη διακοσμηθεί με φωτιστικά από την εταιρεία Luminus Lighting είναι οπωσδήποτε ένα προσεγμένο σπίτι. Εκτός αυτού, μας «γλιτώνει» από έκτακτα έξοδα και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Τώρα αν θέλουμε να τοποθετήσουμε ή να αλλάξουμε κάτι στο εξωτερικό μέρος του νέου μας σπιτιού, αυτό θα μπορούσε να είναι τα φωτιστικά για εξωτερικό χώρο. Αυτά θα προσφέρουν, εκτός από άπλετο φως κατά τη διάρκεια του φαγητού, απαράμιλλη κομψότητα και ακαταμάχητη γοητεία. Είναι κάποιες μικρές κι όμως τόσο ανεκτίμητες λεπτομέρειες που δεν θα πρέπει να τις παραλείψουμε εν μέσω του πανικού της αναζήτησης.

Επανερχόμενοι στις μικρές αγγελίες, οι φωτογραφίες και ίσως κάποιο βίντεο που έχει αναρτήσει ο εκάστοτε πωλητής είναι αληθινά κάτι που θα ξεχωρίσει το ποιος όντως θα δεχτεί τηλεφωνήματα ή emails για την προώθηση του. Εσείς άραγε πόσες φορές έχετε δείξει αληθινό ενδιαφέρον για κάτι που δεν μπορείτε να δείτε ούτε σε φωτογραφία; Πιστεύω, καμία φορά. Το ίδιο μάλλον ισχύει και όταν τα στιγμιότυπα είναι θολά ή πολύ λίγα σε αριθμό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δίνει εντολή στον εγκέφαλό μας ότι ο πωλητής δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης μιας και δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να πουλήσει την περιουσία του. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται στα μάτια του αγοραστικού κοινού. Ένα βίντεο αυξάνει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη μας προς το πρόσωπο του πωλητή.

Το επόμενο βήμα είναι να δούμε από κοντά το σπίτι ή τα σπίτια που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον ούτως ώστε να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα πριν την ενδεχόμενη αγορά μας. Με μια τέτοια επίσκεψη θα παρατηρήσουμε τον προσανατολισμό του οικήματος. Βλέπετε, ένα σπίτι που η πρόσοψή του είναι στραμμένη προς το βορρά ή τη δύση θα είναι σίγουρα πιο κρύο και υγρό από ένα που προσανατολίζεται στο νότο ή στην ανατολή. Το χειμώνα ο ήλιος διαγράφει ένα πολύ μικρό πέρασμα από τη χώρα μας και μόνο τα σπίτια που έχουν τον τελευταίο από τους προαναφερόμενους προσανατολισμούς είναι σχετικά ζεστά και με ελάχιστα προβλήματα υγρασίας. Δεν πρέπει, συνεπώς, μάλιστα να μας διαφεύγει ότι ένα σπίτι με νότιο ή έστω νοτιοανατολικό προσανατολισμό θα χρειαστεί πολύ λιγότερα χρήματα για να θερμανθεί κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών. Ένα «βορινό» σπίτι μπορεί να είναι πιο δροσερό το καλοκαίρι αλλά σίγουρα υστερεί σε φωτεινότητα έναντι των άλλων αφού ο ήλιος δεν το «βλέπει» ή το «βλέπει» ελάχιστα και αυτό είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει την ψυχολογία μας.