Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν;

Πότε
Πότε

Πότε αρχίζουν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2023 – Ποια είναι η ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Δείτε πότε θα ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις 2024 μέσω Taxisnet. Το θέμα πότε ανοίγει η πλατφόρμα και τι αλλαγές έρχονται στους φορολογούμενους.

Πολλοί ρωτούν μέχρι πότε θα κάνουν την φορολογική τους δήλωση, τι αλλάζει από φέτος και αν θα υπάρξει η παράταση που κάθε χρόνο ισχύει.

Το 2023, η βασική διαφορά για την φορολογική δήλωση, ήταν στο έντυπο Ε3, το οποίο ήταν προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έπρεπε να δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία, τα myData.

Ωστόσο, οι υπόχρεοι είχαν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που είχαν προσυμπληρωθεί.

Τι αλλάζει το 2024 με τις φορολογικές δηλώσεις;

Αυτό που αλλάζει το 2024 με τις φορολογικές δηλώσεις είναι ότι το έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο από τη φορολογική διοίκηση της ΑΑΔΕ.

Αυτό ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους που το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να «τσεκάρουν» τα ποσά που θα είναι προσυμπληρωμένα και απλά θα πατήσουν το κουμπί της υποβολής.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, θα εκκαθαριστεί και αυτόματα θα εκδοθεί το αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν καμία ενέργεια η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα που είναι η προθεσμία.

Με λίγα λόγια, η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2024;

Περίπου την ίδια χρονική περίοδο με πέρσι ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει στα μέσα Απριλίου 2024.

Θα υπάρχει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2024;

Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παράταση στις φορολογικές δηλώσεις. Αυτό φαίνεται να αλλάζει από το 2024.

Με το μέτρο της προσυμπλήρωσης, θα μπει τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρώτη δόση του φόρου από την φορολογική δήλωση 2024, θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Οι φόροι που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις θα πιστωθούν σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Πώς δηλώνεται ο IBAN

Ο ΙΒΑΝ, δηλαδή ο τραπεζικός λογαριασμός, δηλώνεται αποκλειστικά στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr).

Στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία», με κωδικούς Taxisnet θα βρείτε το πεδίο που ζητά την δήλωση iban.

Είναι πολύ σημαντικό να δηλωθεί το iban αλλιώς καθίσταται δύσκολη η επιστροφή φόρου.