Δεν είναι λίγες φορές που ακούμε ότι μόνο αν πετύχουμε στις Πανελλήνιες εξετάσεις θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα ευοίωνο μέλλον μιας και πολλοί θεωρούν ότι η αποπεράτωση των σπουδών σε μία υψηλόβαθμη σχολή αυτομάτως συνεπάγεται και μια λαμπρή ακαδημαϊκή ή επαγγελματική σταδιοδρομία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Όντως αυτή η εξίσωση έχει μια τόσο εύκολη επίλυση; Όχι, βέβαια. Τα πάντα είναι αβέβαια, προσωρινά και απολύτως μεταβλητά.
Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο αναλυτικά. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η πλέον ιδανική εργασία είναι αυτή του γιατρού. Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι και φέτος που λόγω της κρίσης του Κορωναίου συνειδητοποίησε μέχρι και ο τελευταίος πολίτης αυτού του κόσμου ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα ούτε για γιατρούς ούτε για νοσηλευτές. Στην πραγματικότητα όλοι οι επαγγελματίες υγείας αναγκάζονται σχεδόν καθημερινά να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια ενώ παράλληλα η αμοιβή τους δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο τους μισθούς που πολύς κόσμος θεωρεί ότι λαμβάνουν. Εκτός αυτού είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν καθημερινά και ρισκάρουν την υγεία τους για να εξασφαλιστεί η δική μας περίθαλψη. Συνεπώς, όλες αυτές οι σκέψεις για το ιατρικό λειτούργημα απέχουν παρασάγγας από την ζοφερή και σκληρή πραγματικότητα του άγχους των χειρουργείων και του ξενυχτιού της βάρδιας.
Ακόμη ένα επάγγελμα το οποίο εκτιμάται δεόντως από την ελληνική κοινωνία (και όχι μόνο) και πιστεύεται ότι αποφέρει πλούτο καθώς και κύρος είναι αυτό του δικηγόρου. Δυστυχώς όμως αν και όντως υπάρχει μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπο όσων αγορεύουν στα δικαστήρια, εν τούτοις οι οικονομικές τους απολαβές δεν αντικατοπτρίζουν τις ατελείωτες ώρες δουλειάς ή μελέτης που απαιτούνται από μέρους τους. Για να γίνω πιο σαφής φυσικά και η Νομική όπως και η Ιατρική είναι δύο σχολές που διαχρονικά προσελκύουν τις προτιμήσεις των υποψηφίων και φυσικά οι βάσεις εισαγωγής τους είναι πολύ υψηλά. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι για να αποφοιτήσεις από μία τέτοια σχολή θα πρέπει πραγματικά να κάνεις πολλές θυσίες και να αφιερώσεις ατελείωτες ώρες μελετώντας. Ακόμη και τότε, ξεκινώντας την καριέρα του ένας δικηγόρος θα πρέπει να εξακολουθεί να διαβάζει δικόγραφα νυχθημερόν καθώς και όλους τους νέους νόμους που αφορούν τον τομέα του. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια λόγω της εξάπλωσης των δικηγορικών γραφείων-εταιρειών που ανοίγουν, πολλοί νομικοί αναγκάζονται να δουλεύουν δέκα ή δώδεκα ώρες την ημέρα για ένα μισθό που δεν υπερβαίνει κατά πολύ τον βασικό. Εν ολίγοις, μπορεί ένα επάγγελμα να χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους συμπολίτες μας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποφέρει και τις ανάλογες παχυλές απολαβές που ίσως έχουμε στο μυαλό μας.
Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Δυστυχώς μιας και η κοινωνία μας δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει την ισότητα όλων των μελών της, υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν δύνανται να στηρίξουν όσο ίσως θα ήθελαν τα μικρότερα μέλη τους στον τομέα της εκπαίδευσης. Έτσι, πολλοί έφηβοι δεν παρακολουθούν μαθήματα σε κάποιο φροντιστήριο και δεν καταφέρνουν να εισαχθούν σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων. Άλλωστε μπορεί να αναγκάζονται να δουλεύουν από μικρή ηλικία για να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους γονείς τους. Αυτή η «αποτυχία» όμως δεν θα πρέπει να τους θυμώνει αλλά να τους πεισμώνει. Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν εναλλακτικές για αυτούς όπως είναι τα ΙΕΚ Πάτρα.
Αν επιλέξουν να συνεχίσουν τις σπουδές σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν. Τα περισσότερα εξ αυτών στεγάζονται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, με πλήθος εργαστηρίων και φυσικά καταπληκτικούς καθηγητές με αγάπη και μεράκι για τις γνώσεις που μεταδίδουν. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτών των σπουδών που διαρκούν συνήθως 1 έως 3 έτη πολλοί σπουδαστές αποκτούν διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις στη χρήση Η/Υ αλλά και σε ξένες γλώσσες όπως τα Αγγλικά. Άρα, κανείς δεν θα πρέπει να απογοητεύεται μιας και οι απαντήσεις είναι μπροστά μας και οι ευκαιρίες που φαίνονται στον ορίζοντα μας ουκ ολίγες. Απαιτείται απλώς ψυχραιμία και «ψάξιμο»!
Πότε αρχίζει το εορταστικό ωράριο Πάσχα;
Φωτοβολταϊκά στέγης επιδότηση 2023: Πότε θα αρχίσει;
Voucher 400 ευρώ: Πώς θα το πάρετε
Ερέτρια: Ο δυνατός ήχος πάγωσε όσους ήταν εκεί
Κύμη: Όλο το χωριό βγήκε στον δρόμο για την παρέλαση
Έπαθαν πλάκα όταν την είδαν να κάνει βουτιές στο λιμάνι στην Κάρυστο
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις