Καλό μήνα! Ήρθε ο Ιούλιος με εικόνες και ευχές για καλό μήνα!

Αλωνάρης, Αλωνιστής, Αλωνητής, Αλωνητής, Αλωνιάτης και Αλωνεύτης ονομάζεται στα χωριά διότι την εποχή αυτή γίνεται το αλώνισμα των δημητριακών

Καλό μήνα! Ήρθε ο Ιούλιος με εικόνες και ευχές για καλό μήνα!

Στα ορεινά της πατρίδας μας συναντάται και με την ονομασία Θεριστής, καθώς λόγω των ψυχρού κλίματος ο θερισμός γίνεται τον Ιούλιο. Ο Ιούλιος ο έβδομος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου και ο πέμπτος κατά το Ρωμαϊκό για αυτό λεγόταν και Quintilios, μετονομάστηκε σε Ιούλιο από τον Ιούλιο Καίσαρα (το 44 π.Χ.).

Από τις 21 Ιουλίου και έπειτα οι μέρες λέγονται Κυνάδες μέρες, γιατί ανατέλει μαζί με τον ήλιο ο Σείριος το πιο λαμπερό αστέρι που είναι ο αστερισμός του μεγάλου Κυνός και κάνει πολλή ζέστη.

Advertisement

Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας με πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό υπόβαθρο. Στα ορεινά της πατρίδας μας, ο λαός τον αποκαλεί «Θεριστή», καθώς λόγω του ψυχρότερου κλίματος, οι αγροτικές εργασίες του θερισμού πραγματοποιούνται αργότερα, τον Ιούλιο. Η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζει απόλυτα τη σύνδεση του μήνα με τη φύση και την καλλιέργεια της γης, καθώς οι γεωργοί θερίζουν τους καρπούς των κόπων τους. Στις πεδινές περιοχές, ο θερισμός συχνά έχει ήδη ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, αλλά στα βουνά, η συγκομιδή μετατίθεται λόγω της καθυστέρησης στην ωρίμανση των σιτηρών.

Ο Ιούλιος είναι ο έβδομος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα διεθνώς. Ωστόσο, στα αρχαία ρωμαϊκά χρόνια, το ημερολόγιο είχε διαφορετική μορφή.

Ο Ιούλιος ήταν τότε ο πέμπτος μήνας του έτους και ονομαζόταν Quintilis — από τη λατινική λέξη quintus, που σημαίνει πέμπτος. Η μετονομασία του μήνα σε Julius έγινε το 44 π.Χ., προς τιμήν του Ιουλίου Καίσαρα, του Ρωμαίου στρατηγού, πολιτικού και θεμελιωτή του Ιουλιανού ημερολογίου. Ο Καίσαρας δολοφονήθηκε τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, και η Ρωμαϊκή Σύγκλητος αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του, δίνοντας το όνομά του σε αυτόν τον μήνα.

Ο Ιούλιος είναι ο κατεξοχήν θερινός μήνας για το βόρειο ημισφαίριο. Οι θερμοκρασίες φτάνουν στο αποκορύφωμά τους, οι ημέρες είναι μεγάλες και ο ήλιος κυριαρχεί στον ουρανό.

Από τις 21 Ιουλίου και μετά, ξεκινούν οι λεγόμενες Κυνάδες μέρες, μια περίοδος γνωστή από την αρχαιότητα για τον αφόρητο καύσωνα. Η ονομασία προέρχεται από τον αστέρα Σείριο, το λαμπρότερο άστρο του ουρανού, το οποίο ανήκει στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός (Canis Major). Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι όταν ο Σείριος ανέτειλε ταυτόχρονα με τον Ήλιο, έφερνε μαζί του έντονη ζέστη και «φλόγιζε» τον κόσμο. Αυτή η περίοδος ταυτιζόταν με ξηρασίες, πυρκαγιές και προβλήματα στην υγεία, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων οργανισμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιούλιος, εκτός από “Θεριστής”, αναφέρεται στη λαϊκή παράδοση και με άλλες προσωνυμίες, όπως «Αλωνάρης», ειδικά σε περιοχές όπου επικρατούν διαφορετικά μικροκλίματα.

Είναι ο μήνας που το στάχυ γίνεται ψωμί, που οι αγρότες τρέχουν από τα χαράματα για να προλάβουν τον θερισμό πριν “ψηθεί” ο ήλιος και καψαλίσει τη σοδειά. Η έννοια του μόχθου, της παραγωγής και της ανταμοιβής των κόπων διατρέχει όλη τη λαογραφία γύρω από τον Ιούλιο.

Στη θρησκευτική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Ιούλιος είναι επίσης φορτωμένος με σημαντικές γιορτές και μνήμες. Ξεχωρίζει η γιορτή του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, μια από τις πιο αγαπημένες και εμβληματικές φιγούρες της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο Προφήτης Ηλίας λατρεύεται ιδιαίτερα στην Ελλάδα και τα εκκλησάκια του στέκουν σχεδόν πάντα στις κορυφές των βουνών, καθώς σύμφωνα με την παράδοση «ανέβη στον ουρανό με άρμα πύρινο». Η γιορτή του συνδέεται με το υγρό στοιχείο και την προσευχή για βροχή, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε ξηρές περιοχές της χώρας.

Ο Ιούλιος, λοιπόν, δεν είναι απλώς ένας θερινός μήνας. Είναι ένας πολιτιστικός δείκτης, ένα ημερολόγιο παραδοσιακής γνώσης, ένας καθρέφτης της σχέσης του ανθρώπου με τη γη, τον ήλιο και το σύμπαν. Είναι ένας μήνας που συνδέεται με τη δύναμη της φύσης και τις διαχρονικές προσπάθειες του ανθρώπου να την κατανοήσει και να την σεβαστεί.

Είναι επίσης η εποχή των διακοπών, της ξεγνοιασιάς, των πρώτων μπάνιων, των πανηγυριών και των παραδοσιακών γιορτών στα νησιά και την επαρχία. Τα χωριά ξαναζωντανεύουν, οι πλατείες γεμίζουν φωνές, οι μυρωδιές από τα γιασεμιά και το νυχτολούλουδο πλημμυρίζουν τις αυλές. Είναι ο μήνας των παιδικών αναμνήσεων, των χρυσών απογευμάτων και των άστρων που λάμπουν σε ουρανούς γεμάτους υπόσχεση.

Ο Ιούλιος μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο πως, πίσω από τη ζέστη και τον ιδρώτα, κρύβεται ένας βαθύς κύκλος ζωής, παράδοσης και ελπίδας — από το θέρος στο φως, και από τον κόπο στον καρπό.


Εύβοια ειδήσεις σήμερα

Παραλία Χαλκίδας: Δεκάδες ψάρια έβγαιναν από τη θάλασσα

Εύβοια: Έβγαλαν ένα τέρας από τον βυθό

Το δέντρο των θαυμάτων στην Εύβοια


Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.