Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινά η τροποποιητική δήλωση;

Πότε

Πολλοί ρωτούν μέχρι πότε θα κάνουν την φορολογική τους δήλωση, τι αλλάζει από φέτος και αν θα υπάρξει η παράταση που κάθε χρόνο ισχύει.

Το 2023, η βασική διαφορά για την φορολογική δήλωση, ήταν στο έντυπο Ε3, το οποίο ήταν προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έπρεπε να δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία, τα myData.

Ωστόσο, οι υπόχρεοι είχαν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που είχαν προσυμπληρωθεί.

Τι αλλάζει το 2024 με τις φορολογικές δηλώσεις;

Αυτό που αλλάζει το 2024 με τις φορολογικές δηλώσεις είναι ότι το έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο από τη φορολογική διοίκηση της ΑΑΔΕ.

Αυτό ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους που το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να «τσεκάρουν» τα ποσά που θα είναι προσυμπληρωμένα και απλά θα πατήσουν το κουμπί της υποβολής.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, θα εκκαθαριστεί και αυτόματα θα εκδοθεί το αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν καμία ενέργεια η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα που είναι η προθεσμία.

Με λίγα λόγια, η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.

Θα υπάρχει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2024;

Για φέτος ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι πoυ έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων καθώς θα πρέπει να ελέγξουν εξονυχιστικά την προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωσή τους.

Εφόσον δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα προσυμπληρωμένα στοιχεία δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.

Ειδικότερα:

Μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση.

Την ίδια ώρα, από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παράταση στις φορολογικές δηλώσεις. Αυτό φαίνεται να αλλάζει από το 2024.

Με το μέτρο της προσυμπλήρωσης, θα μπει τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρώτη δόση του φόρου από την φορολογική δήλωση 2024, θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Οι φόροι που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις θα πιστωθούν σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Πώς δηλώνεται ο IBAN

Ο ΙΒΑΝ, δηλαδή ο τραπεζικός λογαριασμός, δηλώνεται αποκλειστικά στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr).

Στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία», με κωδικούς Taxisnet θα βρείτε το πεδίο που ζητά την δήλωση iban.

Είναι πολύ σημαντικό να δηλωθεί το iban αλλιώς καθίσταται δύσκολη η επιστροφή φόρου.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Η φωτογραφία στην κορυφή βουνού που κόβει την ανάσα!

Εύβοια: Αυτό ήταν το πιο τρομακτικό κολύμπι στην παραλία!

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  και στο Viber  για να μαθαίνετε τα νέα της Εύβοιας και της Χαλκίδας πρώτοι