Εύβοια: Το Αυλωνάρι κάποτε είχε ένα χρηματιστήριο!

χρηματιστηριο, αυλωναρι

Πριν δεκάδες χρόνια τέτοια εποχή, το χρηματιστήριο είχε ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα σε ένα χωριό στην Εύβοια, στο Αυλωνάρι.

Το χρηματιστήριο στο Αυλωνάρι στεγάζονταν σε ένα ευρύχωρο κτίριο μέσα στο κέντρο του χωριού.

Μέσα στους τέσσερις τοίχους, ήταν δεκάδες άτομα από την Εύβοια, που δούλευαν και ζούσαν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές του.

Εκεί μεγάλωσαν γενιές και γενιές μιας και ήταν το μοναδικό για εκείνα τα χρόνια για πολλά χωριά της Νότιας Εύβοιας.

Το χρηματιστήριο που μεγάλωσε οικογένειες

Η δουλειά ήταν αρκετή για το λιοτρίβι στο Αυλωνάρι μιας και η πελατεία του ήταν πολύ μεγάλη.

Ο βασικός μηχανισμός ήταν οι μυλόπετρες που ήταν κυλινδρικές ή σπανιότερα κωνικές πέτρες.

Το λιοτρίβι, είναι παλιά λέξη για το ελαιουργείο. Στο ελαιοτριβιο της παρακάτω φωτογραφίας, ο βασικός μηχανισμός ήταν οι μυλόπετρες.

Ήταν οι κυλινδρικές μία έως τέσσερεις, που γύριζαν κυκλικά πάνω σε επίπεδη επιφάνεια αλέθοντας τις ελιές.

Συνήθως η άλεση της ελιάς γίνονταν μέσα σε κλειστό χώρο. Σε έναν κλειστό χώρο άδειαζαν τον ελαιόκαρπο τον οποίο αργότερα τον πολτοποιούσαν οι πέτρες που αργότερα τις περίστρεφαν.

Το πρώτο λιοτρίβι στο Αυλωνάρι είχε στην αρχή ζώα, συνήθως γαϊδούρια ή άλογα. Αυτά έβαζαν δύναμη για να στραφούν οι πέτρες και να λιώσει ο καρπός της ελιάς.

Αργότερα όλα αντικαταστάθηκαν με μηχανικά μέσα. Στην παρακάτω φωτογραφία από το χρηματιστήριο του Αυλωναρίου βλέπουμε όταν οι μηχανές ήρθαν στην ζωή των ανθρώπων.

Όταν ο πολτός ήταν έτοιμος, κατά την κρίση των υπευθύνων μεταφερόταν σε ειδικά σακιά.

Αυτά τοποθετούνταν σε πιεστήριο με κοχλία, κοινώς «βίδα», που τα πίεζε και έτσι έβγαινε το λάδι. Η βίδα περιστρεφόταν χειρονακτικά.

Αργότερα χρησιμοποιούνταν υδραυλικά πιεστήρια.

χρηματιστηριο, αυλωναρι

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε έναν από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης μαζί με ένα παιδί που από μικρό ήθελε να μάθει την τέχνη.

Τον Οκτώβριο άνοιγε το χρηματιστήριο του Αυλωναρίου

Ξεκινούσε την λειτουργία του τον Οκτώβριο και πολλές φορές έκλεινε λίγο πριν το καλοκαίρι μιας και υπήρχε μεγάλη σοδειά από τις ελιές στην περιοχή.

Τα οφέλη του λαδιού στην υγεία μας

Το ελαιόλαδο θεωρείται ένα από τα υγιεινότερα λάδια και έχει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με σύνεση. Εδώ είναι μερικά από τα κύρια οφέλη του ελαιολάδου:

Καρδιαγγειακή Υγεία: Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα-9, που συνδέονται με τη μείωση της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Περιέχει φαινόλες, οι οποίες είναι φυσικοί αντιοξειδωτικοί που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Φλεγμονές: Οι φαινόλες και άλλες ενώσεις του ελαιολάδου έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό.

Υγεία του Εγκεφάλου: Οι ωμέγα-9 λιπαρές ουσίες μπορούν να συνδέονται με βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και προστασία του εγκεφάλου.

Πεπτικό Σύστημα: Το ελαιόλαδο έχει ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο διαβήτης και η κολίτιδα.

Υγεία του Δέρματος: Η παρουσία βιταμίνης Ε και άλλων αντιοξειδωτικών μπορεί να συμβάλει στην υγεία του δέρματος, καθώς προστατεύουν από την οξειδωτική ζημιά.

Ήξεραν οι κάτοικοι της περιοχής του Αυλωναρίου για τα οφέλη του λαδιού και για αυτόν τον λόγο πρώτο μέλημα τους ήταν να μαζεύουν τους καρπούς της ελιάς.

Το κτίριο αυτό ήταν λιοτρίβι και ήταν το χρηματιστήριο της περιοχής μιας και το 80% των κατοίκων είχε εκεί τις ελιές του.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, μπήκε λουκέτο και το κτίριο δυστυχώς είναι ετοιμόρροπο.