Άγιος Γιάννης Ρώσος γιορτή: Δείτε πότε είναι

αγιοσ γιαννησ ρωσσοσ γιορτη

Ο Άγιος Γιάννης Ρώσος δεν έχει μόνο μια γιορτή. 2 φορές τον χρόνο γιορτάζει με χιλιάδες πιστούς να επισκέπτονται το Προκόπι.

Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου θα γίνει η δεύτερη πανήγυρη του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, στο Προκόπι.

Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, γιορτάζονται τα εγκαίνια της εκκλησίας που τελέστηκαν την τελευταία Κυριακή του 1969.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, στις 6:30 μ.μ. θα γίνει ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Ιωάννη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 στις 7 π.μ. θα γίνει ο όρθρος, Αρχιερατική χοροστασία και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τέλος, στις 10:30 π.μ. θα γίνει η λιτάνευση του άφθαρτου ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου.

Ο άγιος της Εύβοιας

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, γνωστός και ως “Μέγας Ιωάννης ο Ρώσος”, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε το 1690 σε ένα χωριό της Μικράς Ρωσίας, από ευλαβείς και ενάρετους γονείς. Όταν έφτασε σε νόμιμη ηλικία στρατεύθηκε, ενώ βασίλευε στη Ρωσία ο Μέγας Πέτρος. Έλαβε μέρος στον πόλεμο που έκανε εκείνος ο τολμηρός τσάρος εναντίον των Τούρκων κατά το 1711 μ.Χ.

Στη μάχη του Προκοπίου, ο Άγιος Ιωάννης αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και οδηγήθηκε στην Καππαδοκία, όπου πουλήθηκε ως δούλος σε έναν μουσουλμάνο Αγά. Στον τόπο της αιχμαλωσίας του, ο Άγιος Ιωάννης έδειξε μεγάλη υπομονή και καρτερία, καθώς και ακλόνητη πίστη στο Χριστό. Δούλευε σκληρά όλη την ημέρα, αλλά βρισκόταν πάντα χρόνο για να προσεύχεται και να μελετάει τη Βίβλο.

Με την καλοσύνη, την ταπεινοφροσύνη και την ακλόνητη πίστη του, ο Άγιος Ιωάννης κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό του αφεντικού του και όλων των γύρω του. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν να τον συμβουλευθούν και να ζητήσουν τη βοήθειά του. Ο Άγιος Ιωάννης βοήθησε πολλούς ανθρώπους με τα θαύματά του, τα οποία έγιναν γνωστά σε όλη την περιοχή.

Ο Άγιος Ιωάννης πέθανε στις 27 Μαΐου 1730, σε ηλικία 40 ετών. Το λείψανό του ενταφιάστηκε στο Προκόπι, όπου βρίσκεται και σήμερα. Το 1929, το λείψανο του Αγίου Ιωάννη μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, όπου φυλάσσεται στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος είναι ένας από τους πιο θαυματουργούς αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι προσκυνητές που επισκέπτονται το ιερό λείψανό του στο Προκόπι, έρχονται για να ζητήσουν τη βοήθειά του σε διάφορα προβλήματα και ανάγκες. Ο Άγιος Ιωάννης είναι γνωστός για την βοήθειά του σε ασθένειες, ψυχικές διαταραχές, οικονομικά προβλήματα και οικογενειακές δυσκολίες.

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου τιμάται στις 27 Μαΐου.