Άγιος Γιάννης Κατουνιώτης: Η θαυματουργή εικόνα της Εύβοιας

αγιοσ γιαννησ κατουνιωτησ, θαυματουργη εικονα ευβοιασ

Στα Κατούνια, βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Εύβοιας. Ο Άγιος Γιάννης ο Κατουνιώτης είναι ο προστάτης του νομού.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή, όπου τα Ψαχνά και ο κάμπος, “χτυπήθηκε” από ακρίδες. Ήταν το 1930-35, περίοδος μετάβασης από τον Χειμώνα στην Άνοιξη, όπου οι γεωργοί των Ψαχνών και των γύρω περιοχών είχαν σπείρει τα χωράφια τους και οι καρποί μόλις είχαν βλαστήσει.

Οι γεωργοί βρέθηκαν σε απόγνωση και άρχισαν να προσεύχονται. Οι κάτοικοι των Ψαχνών και των γύρω περιοχών βρίσκονταν σε απόγνωση, καθώς σκέπτονταν τον δύσκολο χειμώνα που θα ερχόταν και δεν θα είχαν τα απαραίτητα εφόδια. Την λύση έδωσε ο Άγιος Γιάννης Κατουνιώτης.

αγιοσ γιαννησ κατουνιωτησ, θαυματουργη εικονα ευβοιασ

Ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν οι ακρίδες. Ο Άγιος Γιάννης Κατουνιώτης είχε κάνει το θαύμα του.

Έτσι κάθε χρόνο οι κάτοικοι, συνοδεύουν την εικόνα, περπατώντας για 9 περίπου ώρες. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται προς ανάμνηση του θαύματος που έκανε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος όταν η περιοχή είχε χτυπηθεί από κύματα ακρίδων που κατέτρωγαν τα πάντα.

Η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Εύβοιας, από τον τόπο της προς τα Ψαχνά, στη Χαλκίδα και σε άλλες περιοχές, γίνεται κάθε χρόνο το Σάββατο μετά την Καθαρή Δευτέρα από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το Σάββατο του Λαζάρου, επιστρέφει από το Κοντοδεσπότι, στα Κατούνια.

αγιοσ γιαννησ κατουνιωτησ, θαυματουργη εικονα ευβοιασ

Πλήθος κόσμου από όλη την Εύβοια, συνοδεύει οδοιπορικώς τον Άγιο κατά την επιστροφή του στο “σπίτι του”.