Συσκευασία ελαιόλαδου: ποια είναι η καλύτερη;

Η συσκευασία του ελαιόλαδου παίζει τεράστιο ρόλο στη διατήρηση αναλλοίωτων των πολύτιμων συστατικών του, της γεύσης, της υφής και του αρώματός του.

Στα τυποποιητήρια ελαιόλαδου, τα μηχανήματα συσκευασίας τοποθετούν το χύμα λάδι ελιάς σε δύο είδη συσκευασιών, τα γυάλινα μπουκάλια και τα πλαστικά δοχεία Pet. Ποια είναι η καλύτερη συσκευασία ελαιόλαδου και ποια πρέπει να προτιμά ο καταναλωτής, αν θέλει να απολαμβάνει αυτό το εξαιρετικό προϊόν σε άριστη κατάσταση; Κάθε συσκευασία συνδέεται με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία πρέπει ο καθένας να συνυπολογίσει ανάλογα με τις ανάγκες του, τη χρήση που θα κάνει στο ελαιόλαδο αλλά και που θα το τοποθετήσει. Άλλωστε, οι παράγοντες οξείδωσης, αλλοίωσης δηλαδή του ελαιόλαδου, δεν σχετίζονται μόνο με τη διαπερατότητα των συστατικών της συσκευασίας αλλά και το φως και τη θερμοκρασία του μέρους, στο οποίο θα αποθηκευτεί το ελαιόλαδο. Επομένως, το ζήτημα είναι σύνθετο και η μόνη πλήρως επαρκής συμβουλή είναι να καταναλώνεται το λάδι όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Γυάλινα μπουκάλια

Τα γυάλινα μπουκάλια ως συσκευασία ελαιόλαδου είναι εξαιρετικά, όταν το λάδι αποθηκεύεται σε σκοτεινό σημείο σε θερμοκρασία κάτω των 22 βαθμών Κελσίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο για έως και έξι μήνες. Ωστόσο, ζήτημα προκύπτει με αυτόν τον τύπο συσκευασίας όσον αφορά στη διάθεση του ελαιόλαδου μαζικά στα σούπερ μάρκετ. Καταρχάς, στα ράφια των καταστημάτων αυτών πολύ σπάνια το ελαιόλαδο παραμένει σε σκοτεινό μέρος, ακόμα και αν τηρείται η προϋπόθεση της θερμοκρασίας δωματίου. Επιπλέον, η γυάλινη συσκευασία χαρακτηρίζεται από μεγάλο βάρος που δεν επιτρέπει την πώληση του ελαιόλαδου σε μεγάλες ποσότητες, ενώ είναι και πολύ ακριβότερη από το πλαστικό. Συνεπώς, το ελαιόλαδο σε γυάλινα μπουκάλια απευθύνεται σε καταναλωτές που επιθυμούν μικρή ποσότητα προϊόντος, το αγοράζουν σε κοντινή ημερομηνία από την ημέρα παραγωγής και τυποποίησης και το αποθηκεύουν στη συνέχεια σε σκοτεινό σημείο.

Πλαστικά δοχεία

Τα πλαστικά δοχεία έχουν μια πολύ υψηλή προστατευτική δράση, όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται στο φως. Παρόλο που σε συνθήκες σκότους αυτή η συσκευασία ελαιόλαδου μπορεί να το διατηρήσει αναλλοίωτο για μόλις 3 μήνες, υστερώντας έτσι σε σχέση με το γυαλί, η προστασία του προϊόντος σε συνθήκες φωτός είναι μεγαλύτερη από το γυαλί. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί πλέον πλαστικές συσκευασίες ελαιόλαδου με φίλτρο UV, ώστε να προστατεύουν ακόμα περισσότερο το ευπαθές αυτό προϊόν από την οξείδωση. Έτσι, σε συνδυασμό με το χαμηλό τους κόστος και το ελαφρύ τους βάρος, τα πλαστικά δοχεία Pet είναι ιδανικά για το λάδι που πωλείται στα σούπερ μάρκετ σε μεγάλες συσκευασίες ή πρόκειται να μεταφερθεί υπό αμφίβολες συνθήκες.

Η ιδανική λύση είναι η προσωρινή αποθήκευση του ελαιόλαδου σε πλαστικά δοχεία και στη συνέχεια η μετάγγισή του σε γυάλινα μπουκάλια, τα οποία θα αποθηκευθούν σε μέρος που δεν εκτίθεται στο φως και τον ήλιο. Οι καταναλωτές πρέπει πάντως να θυμούνται ότι, όποια κι αν είναι η συσκευασία του ελαιόλαδου, αν αυτό βρίσκεται σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, τότε η διάρκεια ζωής του είναι μικρότερη από τρεις μήνες. Η EMMETRON Systems παρέχει μηχανήματα συσκευασίας ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας, βασισμένα σε δεκαετίες εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Η φωτογραφία στην κορυφή βουνού που κόβει την ανάσα!

Εύβοια: Αυτό ήταν το πιο τρομακτικό κολύμπι στην παραλία!

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  και στο Viber  για να μαθαίνετε τα νέα της Εύβοιας και της Χαλκίδας πρώτοι