Είναι η Εύβοια που όλοι θα θέλαμε να ζούμε. Συγκίνηση και πολλά σχόλια νοσταλγίας. Κάθεσαι, βλέπεις την φωτογραφία και την χαζεύεις!
Τραβήχτηκε δεκαετία του 80, κάποια καλοκαιρινή μέρα. Κάποια μέρα που δεν θυμίζει με τίποτα την σημερινή Χαλκίδα.
Η φωτογραφία ανήκει στον Γιώργο Διαμαντίδη. Μέσα από την παρακάτω φωτογραφία, κάνουμε ένα ταξίδι σε εκείνα τα χρόνια που αντιπροσωπεύουν τη γενιά της αγνότητας, της παιδικής αθωότητας και του υλιστικού μινιμαλισμού.
Από την στιγμή που ανέβηκε στα social media έχει γίνει ένας χαμός! Όπως βλέπετε και εσείς εκείνη την εποχή υπήρχε η ανεμελιά. Η φωτογραφία είναι από κεντρικό δρόμο της Χαλκίδας και δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που συμβαίνει τώρα. Σπάνια θα βρεις αυτή την παραλιακή οδό χωρίς μποτιλιάρισμα.
Η δεκαετία του ’80 φθάνει σε μας μέσα από πρόσωπα, καταστάσεις που αναδύονται από δαιδαλώδεις στοές της μνήμης, γύρω από τη θρυλική αυτή περίοδο. Κάποιοι το λένε ποιότητα ζωής. Αν σταθεί κανείς και δει με λεπτομέρεια την υπέροχη αυτή φωτογραφία θα βρει μέσα της μία εποχή που μας προσπέρασε, και που ήταν όμορφη.
Λίγα λόγια για τη Χαλκίδα
Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται κτισμένη στις δύο πλευρές του Πορθμού του Ευρίπου, όπου ένα μέρος της καταλαμβάνει τμήμα της νήσου Εύβοιας, το δε άλλο έχει κτιστεί στη Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της, στον λόφο της Κανήθου, δεσπόζει το Οθωμανικό κάστρο του Καράμπαμπα, το οποίο, μαζί με τη Γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων, ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα (περίπου) ένα δεκάλεπτο στασιμότητας (παλίρροια του Ευρίπου), αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Χαλκίδα έχει πληθυσμό 59.125 κατοίκους.
Ο Δήμος Χαλκιδέων συστάθηκε το 1835 και συμπεριλάμβανε τη Χαλκίδα, έδρα του Δήμου, καθώς και τους οικισμούς Ανεμόμυλο, Αφράτι, Βασιλικό, Δοκό, Καράμπαμπας, Φύλλα, Πετρωτό, Άγιο Νικόλαο και Μύτικας.
Ιστορικά στοιχεία
Η Χαλκίδα, με τα δύο λιμάνια στον Εύριπο, υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Δημιούργησε αποικίες από τη Θράκη ως την Ιταλία και τη Σικελία. Η επίκαιρη γεωγραφική και στρατηγική της θέση συχνά την ανάγκασε να υπαχθεί στις κατακτητικές βλέψεις διαφόρων δυνάμεων κατά την ιστορική της διαδρομή, αλλά και να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα των αυτοκρατοριών τόσο της αρχαιότητας, όσο και του Μεσαίωνα. (wikipedia.org)
Έρευνα: Η νοσταλγία κάνει το φαγητό πιο νόστιμο;
Σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας, το φαγητό, που συνδέεται με αναμνήσεις από ευχάριστες στιγμές της ζωής μας τείνει να είναι πιο νόστιμο.
Μιλώντας στη Huffington Post, η ψυχολόγος Hadley Bergstrom επισημαίνει ότι «οι αναμνήσεις, που συνδέονται με γεύσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές». Με απλά λόγια, μπορεί να συμβαίνει να αποφεύγουμε ένα φαγητό, καθώς μπορεί να το έχουμε συνδέσει με αρνητικά συναισθήματα.
Έτσι ακριβώς μπορεί και η προτίμησή μας σε κάποια φαγητά να συνδέεται με ένα θετικό πλαίσιο γύρω από αυτά. Για παράδειγμα, ένα φαγητό το οποίο είναι συνδεδεμένο με την παιδική μας ηλίκια μπορεί να το προτιμήσουμε, γιατί παραπέμπει σε θετικά συναισθήματα.
«Το φαγητό φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το δέσιμο στις σχέσεις των ανθρώπων εξηγεί ο JordanTroisi, επίκουρος καθηγητής της ψυχολογίας στο University of The South, σε ένα ένθετο διατροφής στους Τimes. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι συνδέουν ένα είδος φαγητού με την οικογενειά τους, τις κοινωνικές συγκεντρώσεις και με άλλες περιστάσεις στη ζωή τους που μπορεί να τους γεμίζει είτε με θετικά είτε με αρνητικά συναισθήματα.
Έτσι, προκύπτει πως η νοσταλγία κάνει ένα φαγητό να έχει καλύτερη γεύση. Καθώς, λοιπόν,το φθινόπωρο αρχίζει φροντίστε τον εαυτό σας και γεμίστε με θετικά συναισθήματα, απολαμβάνοντας όμορφα γεύματα. (olivemagazine.gr)