Πρόκειται για τέσσερις κουβάδες που ήταν γεμάτοι από λεφτά στη Χαλκίδα.
Βλέποντας τους κουβάδες θα μας πείτε ότι αυτό που βλέπετε δεν είναι λεφτά. Και όμως είναι ένας θησαυρός που βγάζει η θάλασσα της Εύβοιας. Τώρα τελευταία, πολλοί είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται αυτό τον θησαυρό. Πρόσφατα, άγνωστοι είχαν βουτήξει στη θάλασσα στην Νέα Λάμψακο και παράνομα έβγαλαν χιλιάδες από αυτό τον θησαυρό. Όταν τους πήραν χαμπάρι, οι λιμενικοί, άφησαν τα λεφτά στη θάλασσα και εξαφανίστηκαν.
Το ολοθούριο είναι το διαμάντι της θάλασσας και όποιος ασχοληθεί με αυτό θα βγάλει χιλιάδες ευρώ. Να φανταστείτε πως το ένα κιλό κοστίζει τρεις χιλιάδες ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση, τέσσερις γεμάτοι κουβάδες από ολοθούριο, είναι χιλιάδες ευρώ στην τσέπη αυτών που το αλίευσαν.
Έπεσαν όμως στα χέρια των λιμενικών. Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων από τους λιμενικούς, τις μεσημβρινές ώρες την 01-03-2021 εντοπίστηκε στο αλιευτικό καταφύγιο «Κουρέντι» Χαλκίδας κατά τον κατάπλου, επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος να έχει αλιεύσει χίλια πεντακόσια (1.500) ζώντα άτομα του είδους ολοθούριο.
Σύμφωνα με το λιμεναρχείο έπρεπε να είχε αλιεύσει 400 άτομα. Παρόλα αυτά έβγαλαν από την θάλασσα τέσσερις φορές περισσότερα από το επιτρεπτό μέγεθος.
Τα 1.100 άτομα του είδους ‘’ολοθούριο’’ κατασχέθηκε και επαναποντίστηκε στην θάλασσα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
Για όσους δεν ξέρουν, τα ολοθούρια ή αλλιώς «αγγούρια της θάλασσας» ανήκουν στην οικογένεια των θαλάσσιων εχινόδερμων με μακρύ σώμα και όπως φαίνεται, είναι ένας μεζές για τον οποίο κάποιοι είναι διαθέσιμοι να δώσουν πολλά για να τον γευτούν.
Κοιτώντας το για πρώτη φορά, η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική του εμφάνιση δεν σας κερδίζει, ωστόσο ειδικά σε χώρες της Ασίας είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν την αηδιαστική μορφή τους, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμο στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.
Εκεί, σερβίρονται σε ακριβά εστιατόρια, ενώ στα delicatessens πωλούνται και αποξηραμένα. Όσο για την τιμή του, μπορεί και να αγγίξει τα 3.000 ευρώ το κιλό!
Το πρόβλημα είναι ότι όσο ανεβαίνει η ζήτηση, η υπεραλίευση έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός τους.
Από το1996 έως το 2011 ο αριθμός των χωρών που εξάγουν «αγγούρια της θάλασσας» αυξήθηκε από 35 σε 83 και σε κάποιες από αυτές η ψαριά έχει μειωθεί δραματικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Μεξικό η μείωση ήταν 95%, μεταξύ 2012 και 2014. Μάλιστα, 7 είδη θαλάσσιου αγγουριού πλέον έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα με εξαφάνιση.
Την ίδια στιγμή βέβαια, όσο μειώνεται ο αριθμός που αλιεύεται, τόσο αυξάνεται η τιμή τους. Για την ακρίβεια, μεταξύ 2011 και 2016 η μέση τιμή τους αυξήθηκε κατά 17% διεθνώς.
Χαλκίδα: Οι κουβάδες ήταν γεμάτοι με πολλά λεφτά [Φωτογραφία]
Εύβοια: Άφωνος όταν κοίταξε στην ιχθυόσκαλα
Εύβοια: Δείτε τι έπαθε ένα σπίτι από το χιόνι
Εύβοια: Ο πιο τρομακτικός διαρρήκτης σε κατάστημα
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.