Ιστιαία: Δες τι τρομακτικό εμφανίστηκε στο χωράφι και τον δάγκωσε [Φωτογραφία]

Μόνο και μόνο στο άκουσμα της είδησης, παγώνεις. Δεν χρειάζεται να γίνουμε πιο παραστατικοί για να καταλάβουμε πόσο ανατριχιαστικό είναι να δεις αυτό στο χωράφι σου. Ο άτυχος άντρας το είδε να κάνει βόλτες στο χωράφι. Βέβαια το είδε μετά μιας και τον δάγκωσε. Είναι ότι χειρότερο να έρθεις αντιμέτωπος με μία οχιά. Η οχιά είναι μικρή στο μέγεθος και κρύβεται τόσο καλά περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία. Όταν την βρει σε τσιμπά και από εκείνο το σημείο και μετά ξεκινά ο γολγοθάς.

Το περιστατικό έγινε στην Βόρεια Εύβοια. Ευτυχώς πήρε μαζί το φίδι και πήγε στο κέντρο υγείας Ιστιαίας. Εκεί λοιπόν μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Λαμίας και ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του.

Φίδι
φίδι

Μετά από δάγκωμα φιδιού είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης:

1. Το θύμα να παραμένει ήρεμο. Χρειάζεται να του δίνεται καθησυχαστική ψυχολογική στήριξη και να του αναφέρεται ότι η ιατρική περίθαλψη που θα του παρασχεθεί επειγόντως είναι αποτελεσματική για την ίασή του.

2. Να περιορίζονται όσο το δυνατό περισσότερο οι κινήσεις του θύματος. Η μείωση των κινήσεων περιορίζει τις δυνατότητες διάχυσης του δηλητηρίου. Εάν είναι δυνατόν, να τοποθετείται χαλαρά νάρθηκας για καλύτερο περιορισμό των κινήσεων και για διατήρηση του σημείου του δαγκώματος σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδίας, με στόχο τη μείωση ροής του δηλητηρίου.

3. Να αναζητηθεί αμέσως ιατρική βοήθεια. Εάν στην περιοχή του δαγκώματος αρχίζει να εμφανίζεται πρήξιμο ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι και η ιατρική περίθαλψη καθίσταται επείγουσα.

4. Το σχήμα και το χρώμα της κεφαλής και του σώματος του φιδιού έχουν σημασία για τη θεραπεία. Το θύμα ή και άτομα που πιθανόν να ήταν μαζί του, είναι καλό να προσπαθήσουν να θυμηθούν και να συγκρατήσουν, εάν τα είδαν, τα εν λόγω χαρακτηριστικά του φιδιού. Επίσης είναι καλό, εάν έχουν μαζί τους κάποια συσκευή φωτογράφησης και εάν προλάβουν, να φωτογραφήσουν το φίδι από απόσταση ασφαλείας. Επιπλέον, η φωτογράφηση της αρχικής περιοχής του δαγκώματος είναι χρήσιμη για παρακολούθηση της εξέλιξης.

5. Δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος για κυνήγι και θανάτωση του φιδιού και ούτε να ριψοκινδυνεύει οποιοσδήποτε για το σκοπό αυτό. Μόνο εάν εύκολα έχει θανατωθεί το φίδι μπορεί να μεταφερθεί κάτω από ασφαλείς συνθήκες για σκοπούς αναγνώρισης. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι τα νεκρά φίδια μπορούν να δαγκώσουν λόγω αντανακλαστικών, που παραμένουν ακόμη και ώρες μετά από τη θανάτωση τους.

6. Να αφαιρούνται ρούχα, δαχτυλίδια ή κοσμήματα που δυνατόν να συσφίγγουν την περιοχή του δαγκώματος.

7. Να μη γίνεται οποιαδήποτε τομή με μαχαίρι ή λεπίδα γύρω την περιοχή που έγινε το δάγκωμα του φιδιού, ούτε προσπάθεια αναρρόφησης με συσκευή ή με το στόμα του δηλητηρίου από το σημείο εισδοχής, όπως επίσης να αποφεύγεται να γίνεται δέσιμο με σύσφιξη του μέλους που υπέστη την επίθεση από το φίδι. Οι μέθοδοι αυτοί δεν βοηθούν και είναι δυνατόν να επιδεινώσουν την κατάσταση του ασθενούς. Ωστόσο υπάρχουν συγγραφείς που συστήνουν κάποτε τη χρήση συσκευής αναρρόφησης, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επίσης να αποφεύγεται η τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων στο σημείο δαγκώματος.

8. Να παρακολουθούνται και να καταγράφονται τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, όπως ο σφυγμός, οι κτύποι της καρδίας ανά λεπτό, η αναπνοή, ο αριθμός των αναπνοών ανά λεπτό, η πίεση, το χρώμα του ασθενούς, το χρώμα και η κατάσταση στην περιοχή του δαγκώματος και η θερμοκρασία.

9. Να μη χορηγούνται οποιαδήποτε φάρμακα και να αποφεύγεται να δίνεται οτιδήποτε από το στόμα στον ασθενή χωρίς συμβουλή από γιατρό. (medlook)

 

 

Τα νέα της Εύβοιας

Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή 2023;

Πότε πληρώνεται το επίδομα θέρμανσης;

Προσλήψεις αναπληρωτών: Μέχρι πότε οι αιτήσεις;

Κύμη: Ένα μακρύ ψάρι έβγαλαν από την θάλασσα!

Εύβοια: Εκατομμύρια ευρώ κρύβονταν σε αποθήκη!

Δείτε τι απίθανο έπαθε ένας διαρρήκτης στη Χαλκίδα

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις