Τι σημαίνει γαϊδουροκαλόκαιρο;

Εύβοια

Τι είναι το γαϊδουροκαλόκαιρο που περιμένουμε στην Ελλάδα; Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη λέξη και ποιο μετεωρολογικό φαινόμενο δίνει την εξήγηση για τη φθινοπωρινή καλοκαιρία.

Είναι δύο λέξεις. Το γαϊδούρι αλλά και το καλοκαίρι. Αν ενώσουμε αυτές τις λέξεις βγαίνει το νόημα ότι το καλοκαίρι είναι πεισματάρικο σαν το γαϊδούρι.

Αυτή την φράση την χρησιμοποιούσαν οι παλιοί για να εξηγήσουν τις καλοκαιρίες τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο. Οι καλοκαιρίες του Γενάρη ονομάζονται Αλκυονίδες μέρες. Στις αγγλόφωνες χώρες, το γαϊδουροκαλόκαιρο είναι γνωστό ως «Ινδιάνικο Καλοκαίρι».

Τις τελευταίες ημέρες, το ελληνικό διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από μετεωρολογικές προγνώσεις που αναφέρονται σε μια επερχόμενη φθινοπωρινή καλοκαιρία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Μερικοί από τους μετεωρολόγους μάλιστα που εμφανίζονται στα δελτία καιρού των τηλεοπτικών καναλιών της χώρας χρησιμοποιούν συγκεκριμένα την ονομασία γαϊδουροκαλόκαιρο.

Σύμφωνα με την παράδοση, το γαϊδούρι είναι ουσιαστικά για ένα πεισματάρικο ζώο, το οποίο συχνά καρφώνει τα πόδια του σε ένα σημείο και δεν κινείται παρά τις υποδείξεις του ιδιοκτήτη του.

Έτσι, λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση το καλοκαίρι «πεισμώνει» και δε θέλει να φύγει ακόμη κι αν βρισκόμαστε μια ανάσα από την έλευση του Νοεμβρίου.

Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο, που επανέρχεται κάθε χρόνο αλλά σε διαφορετικές περιόδους, εμφανίζεται σε αρκετές ακόμη χώρες του κόσμου, που του έχουν δώσει διαφορετικές ονομασίες.

Συγκεκριμένα, το γαϊδουροκαλόκαιρο είναι γνωστό στη Μεγάλη Βρετανία ως ινδιάνικο καλοκαίρι (Indian Summer) και ορίζεται από την επίσημα ιστοσελίδα της μετεωρολογικής υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης, ως ένα «ζεστό διάστημα καιρού που συμβαίνει το φθινόπωρο και κυρίως κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο».

Κατά την παράδοση, η συγκεκριμένη λέξη δε σχετίζεται με την Ινδία αλλά τους Ινδιάνους που εκείνη την περίοδο μπορούσαν να συνεχίσουν το κυνήγι.

Στη Βουλγαρία, είναι γνωστό ως «καλοκαίρι των φτωχών», ενώ στη Σερβία, ως «Miholjsko leto», εξαιτίας του γεγονότος πως ο Άγιος Μιχαήλ γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει να κάνει με το γεγονός πως παραδοσιακά αυτή την εποχή θερμές αέριες μάζες έρχονται από τη βόρεια Αφρική στην ήπειρό μας, φέρνοντας μαζί τους πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Δεν το είχαν ξαναδεί αυτό που περπατούσε στην παραλία.

Εύβοια: Βάζουν σε τσουβάλια τους θησαυρούς

Πανικός στην παραλία της Χαλκίδας – Άνδρας απειλούσε να μαχαιρώσει περαστικούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.