Τι να γνωρίζουμε και τι να προσέχουμε στην εξέταση stress echo;

Το stress echo είναι μια εξέταση που πραγματικά μπορεί να σώσει ζωές σε πιθανή εμφάνιση ισχαιμίας ή στεφανιαίας νόσου. Χάρη σε αυτή την εξέταση, ο γιατρός μας είναι σε θέση να προβλέψει και να προλάβει την πιθανότητα ενός καρδιακού επεισοδίου.

Ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες για την εξέταση:

Η εν λόγω εξέταση είναι μια δυναμική ηχωκαρδιογραφία με υψηλή διαγνωστική αξία και έχει ως στόχο να μελετήσει το πώς συμπεριφέρεται η καρδιά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά, μας δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε το πώς συμπεριφέρεται η καρδιά υπό την επήρεια στρες, όταν η λειτουργία της καρδιάς εντείνεται και αυξάνεται το οξυγόνο.

Τέλος, ελέγχουμε τη μείωση της ροής του αίματος στο μυοκάρδιο, η οποία ευθύνεται για τη στένωση των αρτηριών.

Η εξέταση αυτή δεν προκαλεί κάποιον πόνο και γίνεται με ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

Η εξέταση στρες έκο στον dr. Καραγιάννη γίνεται εφόσον υπάρχει υποψία κάποιου καρδιολογικού προβλήματος ή σε περίπτωση αποτυχίας ή αδυναμίας υποβολής του ασθενή σε τεστ κοπώσεως εξαιτίας διάφορων προβλημάτων υγείας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

  • Λαμβάνονται οι τομές της καρδιάς,
  • καταγράφεται η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός της, ενώ
  • τα δεδομένα αποθηκεύονται στη μνήμη του μηχανημάτος για μελλοντική χρήση.

Ο καρδιολόγος χάρη σε αυτή την εξέταση έχει τη δυνατότητα να κάνει αναλυτικό έλεγχο της λειτουργίας της καρδιάς, ενώ με αυτή την τεχνική η ακτινοβολία στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής είναι εξαιρετικά μειωμένη ειδικά σε σύγκριση με το σπινθηρογράφημα.

Μάλιστα, η εξέταση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και για τους ασθενείς με παχυσαρκία που ξεπερνούν τα 130 κιλά και δεν μπορούν να υποβληθούν σε τεστ κόπωσης.

Πότε πρέπει να προσέξουμε;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εξέταση αυτή είναι απαγορευτική για άτομα με κοιλιακή αρρυθμία, με σοβαρή στένωση αορτής, με μη σταθεροποιημένη ασταθή στηθαγχή ή άλλες ασθένειες, όπως οι κρίσεις άσθματος.

Επίσης, αν υπάρχει κάποιο νόσημα από το οποίο ασθενεί ο εξεταζόμενος και σε αυτή την περίπτωση καλείται να το αναφέρει στον γιατρό του, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο φάρμακο πριν την άσκηση, ώστε να μην προκληθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή οποιαδήποτε παρενέργεια.

Καταλαβαίνουμε δηλαδή πόσο σημαντικό είναι όταν ο γιατρός μας παραπέμψει σε αυτή την εξέταση ή και σε οποιαδήποτε άλλη εξέταση, να τον ενημερώσουμε σχετικά με το ιατρικό ιστορικό μας, ώστε να μην θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο εν αγνοία μας.

Εκείνος από τη μεριά του θα μας ενημερώσει για τις λεπτομέρειες τις εξέτασης και για το τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς τόσο πριν όσο και μετά την εξέταση δίνοντάς μας τις απαραίτητες οδηγίες.

Από τη μεριά μας, για ό,τι δεν κατανοούμε απόλυτα μπορούμε και επιβάλλεται να ρωτήσουμε και να ζητήσουμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις, ώστε να αισθανθούμε πλήρως ασφαλείς και ενημερωμένοι.

Τα νέα της Εύβοιας

Επίδομα 600 ευρώ ένστολοι: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Πως κάνω ασφάλιση έμμεσου και προστατευόμενου μέλους;

Πως μπορείς να δεις τι επιδόματα δικαιούσαι;

Εύβοια: Δεν τα κατάφερε ο άτυχος άνδρας που «καρφώθηκε» σε κάγκελο- Θρήνος πριν τις γιορτές

Ένας απίστευτος Χριστουγεννιάτικος στολισμός στην Εύβοια

Χαλκίδα: Γυναίκα έζησε τον εφιάλτη στο τιμόνι

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις