Πέφτουν με τα μούτρα στον θησαυρό της θάλασσας στην Εύβοια! Φωτογραφία

Τις τελευταίες μέρες γίνεται ένας χαμός στην θάλασσα στην Εύβοια.

Κάθε τρεις και λίγο ακούμε ειδήσεις και συλλήψεις με πρωταγωνιστές είτε ψαράδες, είτε ερασιτέχνες που έχουν βαλθεί να ανακαλύψουν τον θησαυρό της θάλασσας.

Οι παλιοί θα μας πουν ότι συμβαίνει εξαιτίας της νηστείας και του γεγονότος ότι οι περισσότεροι δεν τρώνε κρέας και αρέσκονται στο να καταναλώνουν τα θαλασσινά.

Τις τελευταίες ημέρες πολλά είναι τα περιστατικά με τα αγγούρια της θάλασσας. Μπορεί στο μάτι να είναι σαν το αγγούρι αλλά στην γεύση είναι κάτι το θεϊκό. Το έχουν πάρει χαμπάρι οι Κινέζοι και τα καταναλώνουν μανιωδώς.

Μάλιστα δίνουν και όσο όσο προκειμένου να αγοράσουν κάποιες ποσότητες.

Πρόκειται για έναν οργανισμό που ανήκει στα θαλάσσια εχινόδερμα και συναντάται κυρίως στις θερμές και εύκρατες θάλασσες. Η ονομασία του (αγγούρι της θάλασσας) προήλθε από το σχήμα που θυμίζει το γνωστό λαχανικό, ενώ κάτω από το δέρμα του υπάρχει ένας ενδοσκελετός.

Κι αν το κανονικό αγγούρι δεν κοστίζει περισσότερα από €3/κιλό, δεν ισχύει το ίδιο για το θαλασσινό όπου η τιμή του είναι στα ύψη. Μπορεί να φτάσει και 1000 φορές πιο ψηλά.

Όσο αηδιαστικό κι αν μοιάζει στην όψη, το εν λόγω αγγούρι θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία (ειδικά στην Κίνα και στην Ιαπωνία), με σχεδόν 1.250 είδη να συναντώνται σήμερα σε όλο τον κόσμο – το ιαπωνικό ολοθούριο (namako) θεωρείται το ποιοτικότερο, με την τιμή του συχνά να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα $3.500/κιλό. Περιττό να αναφέρουμε πως βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα (κινέζικα κυρίως) ντελικατέσεν.

Πρόσφατα, αλιευτικός έλεγχος διενεργήθηκε, σε σκάφος στην Ερέτρια.

Οι λιμενικοί εντόπισαν επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος να έχει προβεί, καθ΄ υπέρβαση, στην αλιεία εξακοσίων 600 ζωντανών ατόμων του είδους ολοθούριο (φωτογραφία).

Από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Ερέτριας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, ενώ η υπερβαίνουσα ποσότητα των ατόμων ολοθούριων (αγγούρια της θάλασσας) κατασχέθηκε και επαναποντίστηκε στη θάλασσα.

Όσο αηδιαστικό κι αν μοιάζει στην όψη, το εν λόγω αγγούρι θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία
ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Εύβοια νέα σήμερα

Σε απόγνωση γονείς στην Εύβοια: Δείτε τι συνέβη σε σχολείο

Εύβοια: Όσοι το έζησαν δεν μπορούσαν να κρατηθούν από τα γέλια

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.