Δείτε πως χάθηκε η θάλασσα στην Νότια Εύβοια! [Φωτογραφία]

Είναι από τις πιο απίθανες φωτογραφίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Εύβοια.

Τις τελευταίες μέρες όπως θα παρατηρήσετε και εσείς έχει εξαφανιστεί η θάλασσα. Όσοι έκαναν το περπάτημα τους στην περιοχή έπαθαν πλάκα με το φαινόμενο που αντίκρισαν.

Οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι από το παραθαλάσσιο χωριό Αλμυροπόταμος στην Εύβοια. Ο Αλμυροπόταμος αποτελείται από δύο οικισμούς, το Χωριό και την Παραλία Παναγία( 3 χιλ.) και αριθμεί στο συνολό του περίπου 500 κατοίκους.

Στον Αλμυροπόταμο ανήκει επίσης και η νησίδα Καβαλλιανή που οι αρχαιολόγοι την ταυτίζουν με την αρχαία Γλαυκόνησο, όπου οι κάτοικοι της Καρύστου έθαψαν τον ολυμπιονίκη Γλαύκο.

Το όνομα του το οφείλει ο Αλμυροπόταμος στη Μεγάλη Φλέβα, την πλούσια φυσική πηγή νερού που αναβλύζει από τα ασβεστολιθικά πετρώματα κοντά στην παραλία, σχηματίζοντας ένα γάργαρο ποταμάκι που χύνεται στην θάλασσα.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και άλλες φυσικές πηγές νερού. Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά το 1546, σε ένα τουρκικό φορολογικό κατάστιχο σαν οικισμός γεωργών προερχόμενων από τα γειτονικά χωριά Ζάρκα και Μεσοχώρια.

Στην κοιλάδα του Αλμυροποτάμου η παλαιοντολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1916 μέχρι το1966 έχει αποδώσει σημαντικά ευρήματα απολιθωμένων θηλαστικών που ανήκουν στη λεγόμενη Πικερμική Πανίδα.

Πρόκειται για απολιθώματα 28 διαφορετικών ειδών ζώων, ηλικίας περίπου οκτώ εκατομμυρίων ετών (μαμμούθ, δεινοθηρίων, ιππαρίων, μαστοδόντων κλπ.). Τα ευρήματα αυτά που σήμερα φυλάσσονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Μονάχου, θεωρούνται διεθνώς από τα πλέον σημαντικά της Γεωλογικής Περιόδου.

Στο χωριό ο επισκέπτης μπορεί να δει αρκετά παλιά πετρόκτιστα σπίτια πολλά από τα οποία έχουν θαυμάσια επισκευαστεί, διατηρώντας το ωραίο παραδοσιακό τους χρώμα, με την χαρακτηριστική πέτρα της περιοχής.

Απίστευτες εικόνες είδαμε και σήμερα όπου η θάλασσα υποχώρησε μέχρι και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες. Εικόνες που κόβουν την ανάσα και προκαλούν εντύπωση καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Εύβοια. Συγκλονιστικές ήταν οι φωτογραφίες που είχαμε δει και στη Χαλκίδα όπου χάθηκε η θάλασσα και εκεί.

Πρόκειται για το φαινόμενο της άμπωτης, που κάποιες φορές είναι πιο έντονο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας έκανε κάποιους να ανησυχήσουν, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Οι επιστήμονες καθησυχάζουν τον κόσμο που συνέδεσε το φαινόμενο με τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα. Ουδεμία σχέση υπάρχει και πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει.

Το φαινόμενο με την γοργόνα στον Αλμυροπόταμο να είναι χωρίς την θάλασσα κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα θα γυρίσει σιγά – σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μόλις το φαινόμενο της άμπωτης κάνει τον κύκλο του, στα τέλη της εβδομάδας, τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, μέχρι την ευθυγράμμιση των πλανητών, οπότε και θα επαναληφθεί.

Δείτε πως χάθηκε η θάλασσα στην Νότια Εύβοια

Απίστευτες εικόνες είδαμε και σήμερα όπου η θάλασσα υποχώρησε μέχρι και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες. Πηγή: facebook.com
Δείτε πως ήταν η γοργόνα πριν με τα χιόνια. Πηγή: facebook.com