Το Digital Marketing και το SEO για αρχάριους

Το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι με απλά λόγια το μάρκετινγκ στο διαδίκτυο, ή – πιο συγκεκριμένα – η προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών σας και των οφελών που προσφέρουν στους δυνητικούς πελάτες σας μέσω του Διαδικτύου.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε οργανικά, δημιουργώντας περιεχόμενο σχετικό με την επιχείρησή σας, το οποίο οι επισκέπτες θα θέλουν όχι μόνο να καταναλώνουν αλλά και να μοιράζονται, είτε αγοράζοντας και τοποθετώντας διαφημίσεις στο διαδίκτυο που θα επιδιώκουν να πείσουν τους χρήστες να κάνουν μια επιθυμητή για σας ενέργεια (δηλαδή να επισκεπτούν τον ιστότοπό σας, να ξεκινήσουν μια δωρεάν δοκιμή ή να παρακολουθήσουν ένα ενημερωτικό βίντεο).

Το ψηφιακό μάρκετινγκ χρησιμοποιεί πολλές στρατηγικές που είναι ίδιες με του παραδοσιακού μάρκετινγκ, προσαρμοσμένες με βάση τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν τις πληροφορίες online. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι χρήστες καταναλώνουν πληροφορίες online είναι οι μηχανές αναζήτησης. Είναι σίγουρο πως σχεδόν όλοι έχετε ακούσει εκφράσεις όπως ειναι το SEO Greece και το SEO in Greece τα οποία αντιπροσωπεύουν 2 από τα πιο ανταγωνιστικά keyword στην ελληνική αγορά του Search Engine Optimization.

Μάρκετινγκ αναζήτησης

Όταν ψάχνετε κάτι σε μια μηχανή αναζήτησης όπως το Google ή το Bing, ένας περίπλοκος αλγόριθμος καθορίζει ποιος ιστότοπος θα περιέχει τη πιο χρήσιμη σελίδα για σας, δηλαδή αυτή που αναζητήσατε. Όταν ψάχνετε κάτι σαν “καλό ταϊλανδέζικο εστιατόριο κοντά μου”, η μηχανή αναζήτησης συγκεντρώνει μια λίστα με τους ιστότοπους των εστιατορίων και τα κατατάσσει ανάλογα με το πόσο καλά το κάθε ένα καλύπτει τα κριτήρια της αναζήτησης σας.

Ο αλγόριθμος για κάθε μηχανή αναζήτησης είναι μοναδικός, άγνωστος στο κοινό και αλλάζει συνεχώς, ώστε ποτέ να μην γνωρίζετε ακριβώς γιατί επιλέχθηκε μια συγκεκριμένη σελίδα ως το πρώτο σας αποτέλεσμα αναζήτησης. υπάρχουν, ωστόσο κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν γιατί μια σελίδα επιλέγεται σε υψηλότερη ή χαμηλότερη θέση από μια άλλη.

Οι λέξεις-κλειδιά είναι οι συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις που οι δυνητικοί πελάτες σας θα πληκτρολογήσουν κατά την αναζήτηση της επιχείρησής σας ή μιας επιχείρησης παρόμοια με τη δική σας. Όσο συχνότερα χρησιμοποιείται στη σελίδα σας  μια λέξη-κλειδί και όσο πιο εμφανής είναι η τοποθέτηση αυτής της λέξης-κλειδιού (για παράδειγμα στον τίτλο), τόσο υψηλότερα θα κατατάσσεται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι σύνδεσμοι προς άλλες σελίδες “πριμοδοτούνται” ιδιαίτερα στους περισσότερους αλγορίθμους. Οι τρεις τύποι links που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξερχόμενα, τα εισερχόμενα και τα backlinks.

Τα εξερχόμενα links είναι ή οι συνδέσεις με άλλους ιστότοπους από τη σελίδα σας και δείχνουν ότι συνδέεστε με άλλες επιχειρήσεις στη βιομηχανία η αγορά σας (κάτι που οι μηχανές αναζήτησης θέλουν να δουν).

Τα εισερχόμενα links είναι οι συνδέσεις ανάμεσα στις σελίδες στον ιστότοπό σας και δείχνουν ότι έχετε αναπτύξει ποιοτικό περιεχόμενο γύρω από πολλά σχετικά θέματα που σχετίζονται με το κύριο θέμα σας (και αποδεικνύουν στις μηχανές αναζήτησης ότι μπορείτε να βοηθήσετε τους χρήστες τους με διάφορους τρόπους).

Backlinks είναι οι σύνδεσμοι προς τις σελίδες σας από άλλους ιστότοπους και δείχνουν ότι άλλες επιχειρήσεις στην ίδια αγορά ή βιομηχανία βρίσκουν το περιεχόμενό σας πολύτιμο και άξιο να μεταδοθεί (οπότε και αξίζει μια υψηλότερη κατάταξη στις σελιδες αποτελεσμάτων αναζήτησης).

Η σχετικότητα έχει να κάνει με την ποιότητα της σελίδας που κάποιος προσγειώνεται όταν κάνει κλικ στον σύνδεσμο σας από τη σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης. Έχοντας υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης ή υψηλό ποσοστό ατόμων που κάνουν κλικ στον σύνδεσμο προς τη σελίδα σας αλλά αναστέλλουν τον ιστότοπό σας αφού παρακολουθήσουν μόνο μία σελίδα, υποδεικνύει ότι ο ιστότοπός σας δεν είναι ενδιαφέρον ή αρκετά χρήσιμος για να κρατήσει την προσοχή του κοινού (και ως εκ τούτου άξια μιας υψηλής κατάταξης αναζήτησης).

Οι παραπάνω όροι αποτελούν τα κύρια σημεία της βελτιστοποίησης για μηχανές αναζήτησης και μπορούν να φέρουν μεγάλες κατατάξεις που θα αντέξουν στον χρόνο. Εννοείται ότι η βελτιστοποίηση δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, γι’ αυτό και καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού πριν να ξεκινήσετε να κάνετε δοκιμές ή να παρακολουθήσετε κάποια ειδικά σεμινάρια.