Σαρώνει η νέα βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού στην Εύβοια

Ανιχνεύθηκαν εννέα κρούσματα με τη μετάλλαξη αυτή.

Η Βρετανική μετάλλαξη ενδέχεται να βοηθά τον ιό να αντιπαρέρχεται την ανοσοποιητική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού. Ο εντοπισμός της νέας μετάλλαξης έχει εντείνει τις ανησυχίες των επιστημόνων. Πιστεύεται ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό ίσως να μπορούσαν να προσβληθούν ξανά.

Το ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι στο γεγονός ότι υπάρχουν εννέα στελέχη με τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού φθάνοντας ήδη τα δέκα για το διάστημα μέχρι 18/2. Είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη περιφέρεια για αυτό το διάστημα μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου)

Κορονοϊός: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου η βρετανική μετάλλαξη;

Η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων, φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του, λόγω πιθανής εκδήλωσης πιο βαριάς νόσου.

Όπως διαβάζουμε στο onmed.gr, οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Νίκολας Ντέηβις, ανέλυσαν στοιχεία από την Αγγλία για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν τεστ Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, εκ των οποίων περίπου 3.000 πέθαναν τελικά από τη νόσο. Το μεγάλο δείγμα περιελάμβανε το 47% όλων των τεστ κορονοϊού στην κοινότητα και το 7% όλων των θανάτων Covid-19 στην Αγγλία μεταξύ 1/9/2020 και 22/1/2021.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός – lockdown στην Εύβοια: Τα σενάρια για μαγαζιά, μετακίνηση εκτός νομού

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με τη βρετανική παραλλαγή, η οποία ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά πέρυσι τον Σεπτέμβριο και έκτοτε εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες (και στην Ελλάδα), είχαν κατά προσέγγιση 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Μεταξύ των ανδρών 55 έως 69 ετών περίπου ο ένας στους 180 πέθανε μετά τη μόλυνσή του από παλαιότερες παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά η αναλογία θανάτων ήταν μεγαλύτερη -ένας στους 140 ασθενείς- για όσους είχαν μολυνθεί από το βρετανικό στέλεχος. Στους άνδρες 70 έως 84 ετών η θνητότητα ήταν 6,1% για το βρετανικό στέλεχος και 4,7% για το αρχικό, ενώ για τους άνω των 85 ετών ήταν 21,7% και 17,1%, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Αν θες να μείνεις στιλάτος την περίοδο της καραντίνας, η λύση είναι μία…

Στις γυναίκες 70 έως 84 ετών ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης ήταν 2,9% για όσες είχαν την αρχική παραλλαγή του κορονοϊού, έναντι 3,7% για όσες είχαν μολυνθεί από τη βρετανική, ενώ για τις γυναίκες 85 ετών και άνω τα αντίστοιχα ποσοστά θανάτου ήσαν 12,8% (αρχική παραλλαγή) και 16,4% (βρετανική).
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η βρετανική παραλλαγή «δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική από τις προϋπάρχουσες παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά μπορεί επίσης να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο». Ο Ντέηβις δήλωσε ότι σταδιακά ενημερώνει τα στοιχεία της μελέτης με περισσότερα δεδομένα και, όπως είπε, «φαίνεται ότι η αύξηση στη θνητότητα (σ.σ. από τη βρετανική παραλλαγή) μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από 35%».

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Τρόμαξαν με αυτό που είδαν στην ακτή!

Εύβοια: Δείτε πως σώθηκε μια γυναίκα από βέβαιο θάνατο

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.