Ο κορονοϊός έριξε την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει πέσει στο ναδίρ εξαιτίας του κορονοϊού.

Δεν το λέμε εμείς αλλά έρευνα που έγινε από ομάδα επιστημόνων σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

“Σε πολλές περιοχές του κόσμου παρατηρήθηκε πρωτόγνωρη, όμως προσωρινή, βελτίωση στην ποιότητα του αέρα το 2020, με τους περιορισμούς λόγω της covid-19 να προκαλούν ραγδαία πτώση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων”, υπογράμμισε ο Λάουρι Μιλιβίρτα του Κέντρου Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), που συμμετείχε στην έρευνα.

Η μείωση αυτή επέτρεψε “να αποφευχθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι” σε όλο τον κόσμο.

Έρευνες έχουν δείξει εξάλλου ότι η έκθεση στη ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την ευαισθησία των ανθρώπων στην covid-19 και πιθανόν ευνοεί την κυκλοφορία του ιού.

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2020 έχει ήδη αναφερθεί σε πολλές περιφερειακές έρευνες, καθώς και το γεγονός ότι αυτή αυξήθηκε μετά την άρση ή τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η νοτιοανατολική Ασία είναι η περιοχή όπου το 2020 παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες τιμές των μικροσωματιδίων ΡΜ25: στο Μπανγκλαντές, την Ινδία και το Πακιστάν βρίσκονται οι 42 από τις 50 πιο μολυσμένες πόλεις παγκοσμίως, 49 από τις 50 αν προσθέσουμε και την Κίνα, όπου όμως στο 86% των πόλεων που εξετάστηκαν παρατηρήθηκε βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μεταξύ των πρωτευουσών, το Νέο Δελχί είναι αυτό με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση (όπως και το 2019), ενώ ακολουθεί η Ντάκα, η Ουλάν Μπατόρ, η Καμπούλ και η Ντόχα. Το Ισλαμαμπάντ βρίσκεται στην 11η θέση και το Πεκίνο στην 15η.

Αντίθετα, η Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και το Ουέλινγκτον είναι οι πρωτεύουσες με τον πιο καθαρό αέρα.

Σπάνια εξαίρεση στις ΗΠΑ καταγράφηκε αύξηση κατά 6,7% κατά μέσο όρο των ΡΜ25, η οποία αποδίδεται στις τεράστιες πυρκαγιές που κατέκαψαν το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.