Πότε θα γιορταστεί η Πρωτομαγιά το 2024; Θα μεταφερθεί;

Πότε θα γιορταστεί η Πρωτομαγιά 2024 – Θα γίνει μεταφορά

πρωτομαγιά αργία 2024 μεταφορά
Πρωτομαγιά αργία 2024

Η Πρωτομαγιά 2024 πέφτει Μεγάλη Τετάρτη. Μεταφέρεται ή θα γιορταστεί την Μεγάλη Εβδομάδα;

Πότε είναι η γιορτή τη Πρωτομαγιάς το 2024; Θα γιορταστεί κανονικά ή θα αλλάξει η ημερομηνία και θα μεταφερθεί η αργία;

Το 2024, φαίνεται ότι φέρνει μερικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η γιορτή της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι πιθανό να υπάρξει σκέψη για το εάν θα εορταστεί κατάλληλα κάποια άλλη μέρα;

Η Πρωτομαγιά αποτελεί μια εορτή που τιμάται σε πολλές χώρες στις 1η Μαΐου και σχετίζεται συχνά με την εργατική τάξη και τα εργατικά δικαιώματα.

Σε πολλές χώρες, η Πρωτομαγιά είναι επίσης επίσημη αργία. Αυτή η εορτή βασίζεται στον αγώνα για τις 8ώρες εργασίας και στις εργατικές κινητοποιήσεις του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Κατά την 1η Μαΐου, τιμάται η ημέρα των εργατών, είναι η εργατική Πρωτομαγιά. Αντιπροσωπεύει την καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών στο Σικάγο, ένα καταλυτικό γεγονός στην ιστορία των εργατικών αγώνων.

Τον Μάιο του 1886, τα συνδικάτα στο Σικάγο εξεγέρθηκαν, αγωνιζόμενα για το 8ωρο ωράριο και βελτιωμένες συνθήκες εργασίας. Η ημέρα τιμάται ως ημέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης, ενώ έχει καθιερωθεί ως εργατική απεργία, με όλες τις υπηρεσίες και επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές.

Θα μεταφερθεί η Πρωτομαγιά 2024;

Μεγάλη Τετάρτη πέφτει φέτος η Πρωτομαγιά και θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία. Συνήθως την Μεγάλη Εβδομάδα δεν γίνονται εορτασμοί επετείων μιας και είναι εβδομάδα πένθους.

Η Πρωτομαγιά θα γιορταστεί την Τρίτη του Πάσχα.

Συχνά, οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς περιλαμβάνουν πορείες, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και την πάλη για δικαιώματα εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταφορά της Πρωτομαγιάς είχε γίνει και το 2021. Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας δεν έχει βγει ακόμα επίσημα, ωστόσο, δεδομένου ότι πέφτει Μεγάλη Εβδομάδα, ακούγεται ότι ίσως τεθεί στο τραπέζι η πρόταση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Πώς πληρώνεται η αργία της Πρωτομαγιάς

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας – βάσει του Ν. 4468/2017 – υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

– Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

– Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.